KLIMA

Økt issmelting forsterker klimaproblemene

antarktis, arktisk is, arktis, issmelting
Bilde fra satelitten Terra.
antarktis, arktisk is, arktis, issmelting Bilde fra satelitten Terra. Bilde: NASA
4. juni 2007 - 09:43


Tromsø (NTB): Reduksjonen i verdens samlede ismasse får sterke globale virkninger.

Den hvite kappen reflekterer 80-90 prosent av solstrålene, mens åpent hav og land absorberer varmen fra sola.

Nedsmeltingen fører til mer åpent hav og land, heter det i rapporten «Global outlook for ice and snow», som ble presentert under markeringen av Verdens Miljødag i Tromsø mandag.

– Ubehagelig terreng

– Jo mer vi får vite, desto mer ser vi inn i et ubehagelig terreng. Kunnskapen i denne rapporten bringer klimautfordringene nærmere enn noen liker. Ismassen i fjellene i USA vil reduseres med 50-70 prosent og få store virkninger for vanntilførselen i det viktige vannsystemet rundt elva Columbia, sa lederen for FNs Miljøprogram (UNEP), Achim Steiner, da han la fram rapporten.

Verst rammet

Men det er i Asia flest mennesker blir påvirket av den raskt økende avsmeltningen. Her blir 40 prosent av verdens samlede befolkning rammet av den forsterkede smeltingen. Både i Sentral-Asia, Peru og Chile finnes store vannsystemer som utelukkende består av smeltevann.

De nærmeste 20-30 årene vil vannmengden kunne øke dramatisk. Etter dette kommer tørken, heter det i rapporten.

Bekymret Bjørnøy

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) er bekymret.

– Vi har startet en akselererende prosess som vi ikke kjenner utfallet av. Dette kan bare bli møtt med politisk handling. Den industrialiserte delen av verden er nødt til å ta en lederrolle i å redusere utslippene, sier Bjørnøy.

Utbredelsen av snødekket på land på den nordlige halvkule i mars-april er redusert med 7 til 10 prosent de siste 30 til 40 årene. Hastigheten i reduksjonen av isen på Grønland er doblet i løpet av de to til tre siste årene.

– Avsmeltningen på Grønlandsisen er doblet i løpet av få år, og raskere enn de mest pessimistiske klimaprognosene. Dermed har vi mistet evnen til å spå om hva som vil skje med innlandsisen, sier Pål Prestrud. Han er redaktør for rapporten der nærmere 70 klimaforskere har bidratt. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.