ARKIVNYHETER

Økt industriproduksjon i Sverige -uendret i Norge

ØKT AKTIVITET: Svenskene produserer en stor del av Europas lastebiler. Økt aktivitet og vekst i sentrale økonomier i Europa sikrer at svensk industri klarer seg bedre.
ØKT AKTIVITET: Svenskene produserer en stor del av Europas lastebiler. Økt aktivitet og vekst i sentrale økonomier i Europa sikrer at svensk industri klarer seg bedre. Bilde: Volvo / Lars Ardarve
Anders J. Steensen
8. apr. 2011 - 11:30

Svensk industriproduksjon økte med 1,1 prosent i februar, etter en vekst på 4,3 prosent i januar. - Indeksen står nå nær 100, for første gang siden oktober 2008. Industriproduksjonen i Norge fortsetter med en stabil utvikling på et nivå som ble etablert i juni i fjor melder Norsk Industri.



Økt med 50 prosent

Etter en kraftig nedgang i industriproduksjonen har svensk industri kommet sterkt tilbake og ligger i februar over 15 prosent over produksjonsnivået for ett år siden. Innen enkelte bransjer er nivået 50 prosent over nivået i fjor, bl.a. innen produksjon av lastebiler og andre kjøretøy.

Målt ved produksjonsindeksen er avstanden i produksjonen mellom norsk og svensk industri den minste den har vært siden starten av finanskrisen, og i februar var avstanden 13,1 prosentpoeng.



0,2 prosent i Norge

Produksjonsindeksen for industrien fortsetter å vise en stabil utvikling. Sesongjusterte tall viser en økning på 0,2 prosent i februar etter en vekst på 0,9 prosent i januar, men dette tilsvarer fallet i desember. Indeksen for industri og bergverk er i februar (113,1) på samme nivå som i november i fjor.

Innen en stabil utvikling i hele industrien er det betydelige forskjeller mellom bransjene. Bergverksdrift ligger i dag ti prosent høyere enn nivået for ett år siden. Tilsvarende er nivået innen kjemisk industri og elektroindustri vesentlig over nivået for ett år siden.



Kjemi - petrokjemi øker mest

I 2011 ser vi også store forskjeller mellom bransjene. Innen industrien er det den store bransjen med kjemiske bedrifter og oljeraffineriene som øker mest, ikke minst på grunn av kapasitetsøkninger innen utstyr til solenergiindustri. Elektroindustrien har en positiv utvikling på eksportmarkedet og øker dermed produksjonen i Norge.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.