DOKTORGRADER

Oksygenernæringsforhold i kreftsvulster

19. juni 2001 - 11:32

Måseide har utviklet en ny metode for å måle oksygen-konsentrasjonen i små blodårer. Anvendt på kreftsvulster har han vist at oksygentilførselen til vevet kan variere betydelig mellom mikroområder i en og samme svulst.

Den nye teknikken kan benyttes til å tilveiebringe detaljert informasjon om mekanismene som fører til oksygenmangel i kreftsvulster. Måseide har ved hjelp av andre teknikker kunnet påvise at en stor del av kreftvevet har lite oksygen kun i kortvarige perioder, noe som trolig skyldes variasjoner i blodstrømmen til kreftvevet.

Områder med lite oksygen kan føre til at svulsten blir mer motstandsdyktig mot stråleterapi, og varigheten av oksygenmangelen vil ha konsekvenser for hvilken type behandling som vil være mest effektiv.

Måseide er født i Bærum i 1968, og han er Siv. ing i biofysikk fra NTH, 1994.

Arbeidet har vært finansiert av Den Norske Kreftforening og Det Norske Radiumhospital. Bortsett fra et ettårig forskningopphold ved Ontario Cancer Institute, Toronto, har Måseide arbeidet ved Radiumhospitalet som også er hans nåværende arbeidsgiver.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.