OLJE OG GASS

Økokrim sikter oljeselskaper for grovt skattesvik

Skal ha bedratt staten for flere hundre millioner.

Oljeselskapet TGS Nopec er blant flere selskaper som er siktet av Økokrim for grovt skattesvik.
Oljeselskapet TGS Nopec er blant flere selskaper som er siktet av Økokrim for grovt skattesvik. Bilde: Dag Yngve Dahle
6. mai 2014 - 10:33

Økokrim gjennomførte tirsdag morgen ransaking hos flere selskaper i Norge, opplyser førstestatsadvokat Marianne Bender til NTB.

– Vi kan bekrefte at Økokrim i samarbeid med oljeskattekontoret har pågrepet flere personer og ransaket flere selskaper. Personene og selskapene er siktet for grovt skattesvik og medvirkning til dette i tilknytning til virksomhet i oljesektoren, sier Bender til NTB.

Økokrim er i startfasen av etterforskningen og vil derfor ikke si noe om selskapene eller de pågrepnes tilknytning.

– Alvorlig

TGS opplyste i en børsmelding tirsdag morgen at selskapet er siktet for brudd på skatte- og verdipapirlovgivningen og at Økokrim har ransaket selskapets lokaler i Asker.

Økokrim har mistanke om at selskapene har unndratt til sammen flere hundre millioner kroner.

– Norges inntekter fra kontinentalsokkelen utgjør nesten 30 prosent av statens inntekter. Det er derfor alvorlig når Økokrim sikter personer og selskaper for å ha bedratt staten for flere hundre millioner, mener førstestatsadvokaten.

Kontrakt fra 2009

Økokrim har siktet TGS for lovbrudd i forbindelse med en kontrakt inngått med Skeie Energy AS, senere kjent som E & P Holding, ifølge TGS.

– Siktelsen gjelder så vidt meg bekjent en transaksjon som skjedde i 2009 hvor man stiller spørsmål rundt den transaksjonen og hvorvidt man var berettiget til skatterefusjon da Skeie Energy kjøpte seismiske data hos TGS, sier finansdirektør Kristian Johansen i TGS til NTB.

Økokrim har ikke pågrepet noen nåværende ansatte i TGS, ifølge ham.

I kjølvannet av børsmeldingen bekrefter Bender at TGS er blant selskapene som er siktet for skattesvik, men Økokrim vil verken si hvor mange selskaper som er siktet eller hvor mange personer som er pågrepet.

De personene som er siktet, er norske statsborgere.

Markedsmanipulasjon

Et av selskapene er også siktet for markedsmanipulasjon, opplyser Økokrim. Det selskapet er TGS, bekrefter Johansen, som opplyser at siktelsen er knyttet til samme transaksjon fra 2009. Han kan ikke si hvordan selskapet stiller seg til anklagene.

– Vi må først få en bedre forståelse for siktelsen, så må vi vurdere hva vi vil gjøre videre, sier finansdirektøren.

Falt på børsen

Bender mener det er alvorlig når Økokrim sikter et selskap for markedsmanipulasjon.

– For å sikre verdiskaping og økonomisk vekst i Norge er det viktig at finansmarkedet har troverdighet og at investorene har tillit til at de tallene som selskaper presenterer, er riktige, sier Bender til NTB.

TGS opplyser at selskapet samarbeider med Økokrim. TGS har så langt i år steget over 27 prosent, men tirsdag falt selskapets aksje 3,5 prosent til 202,30 kroner en halvtime etter at meldingen nådde Oslo Børs.

TGS er et norsk industriselskap som driver innsamling av marine seismiske data. Det er blant verdens største i sitt slag og har en markedsverdi på nærmere 21 milliarder kroner på børsen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.