DATATELE

Økokrim-etterforskning kan bli brutal for Siemenssjef

ANSVARLIG: Konsernsjef Per Otto Dyb i norske Siemens har fått hard medfart etter at Siemens har blitt anklaget for korrupsjon mot Forsvaret.
ANSVARLIG: Konsernsjef Per Otto Dyb i norske Siemens har fått hard medfart etter at Siemens har blitt anklaget for korrupsjon mot Forsvaret.Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
8. sep. 2006 - 11:06

Dette mener tidligere BI-rektor, Torger Reve, som nå er professor i strategi og industriell konkurranseevne på handshøyskolen BI.

– Dersom Økokrim finner ut at Siemens har bedrevet med korrupsjon og smøring, er det uansett øverste leder i selskapet, i de fleste tilfeller konsernsjefen eller administrerende direktør, som har det hele og fulle ansvaret. Dette gjelder også om lederen personlig ikke har vært innblandet i kriminelle handlinger, sier Torger Reve til Teknisk Ukeblad.Fører til manglende tillitt

Ledelses- og bedriftseksperten Reve mener at uansett om en bedrift blir erkjent skyldig eller ikke, kan en Økokrim-etterforskning være en stor påkjenning for omdømmet og tillitten til bedriften.

– Uansett hva dommen i rettsapparatet blir, er det er ingen automatikk i at en leder for et slikt selskap må forlate sin stilling. Det er selvsagt opp til styret å avgjøre. Men dersom saken blir en for stor belastning for selskapet skjer det relativt ofte at en leder forlater skuta. Et godt eksempel på dette er at Olav Fjell forlot Statoil etter Iran-skandalen, som også var en korrupsjonssak. Det er verd å merke seg at dette skjer uavhengig om topplederen er personlig innblandet eller ikke, sier Reve.Offentlig sektor utsatt

Han sier det er gledelig at Norge sammen med de andre nordiske landene er på verdenstoppen når det gjelder å ha lite korrupsjon og smøring i næringslivet, industrien og offentlig sektor. På internasjonalt nivå er det i oljesektoren og i offentlig sektor at korrupsjon er vanligst.

Korrupsjon og smøring skjer oftest i de sammenhenger der det er få personer som tar en avgjørelse – eksempelvis som bestemmer hvem skal få en kontrakt eller vinne et anbud, hevder Reve.Saken under etterforskning

Økokrim ville ikke uttale seg om korrupsjonssaken til Siemens ettersom denne er under etterforskning. De vet heller ikke når den vil være ferdig etterforsket.

Teknisk Ukeblad forsøkte i forbindelse med denne saken å komme i kontakt med styreformann i Siemens, Hans Lødrup, uten å lykkes.Siemens-sjefen tror han blir i stillingen

I det første store intervjuet med Siemens-sjef Per Otto Dyp etter forsvarsskandalen, sier han denne saken ikke kommer til å bli hans bane.

Det er i forbindelse med Teknisk Ukeblads spesialbilag til Industridagene at Siemens-sjefen uttaler seg om kampen om offentlige kontrakter og lærdommen etter forsvarsskandalen.

På spørsmål om hvor lenge han vil være sjef for Siemens sier Per Otto Dyb:

– Jeg har ingen åremålstilling. Jeg tror ikke jeg har denne stillingen om 15 år. Jeg tror at en organisasjon som Siemens Norge, med stort behov for å fornye seg, trenger ledere som ikke sitter for lenge. Kanskje 5-7 år?

Nå har jeg vært toppsjef i to og halvt år. Selskapet er i veldig bra fremgang, men jeg føler ikke at jobben min er ferdig.

Les lengre intervju med Per Otto Dyb her.

Les mer om: