OLJE OG GASS

Okkuperer nytt oljesandanlegg

Aksjon: Greenpeace okkuperer Shells oljesandanlegg i Alberta, Canada.
Aksjon: Greenpeace okkuperer Shells oljesandanlegg i Alberta, Canada. Bilde: Jiri Rezac

Greenpeace okkuperte i helgen Shells oljesandanlegg i Alberta, Canada. Det er tredje gang på tre uker at tjæresandinstallasjoner blokkeres i protest mot denne industrien.

Gulowsen forteller at det var etter at den nordiske kampanjen mot Statoils oljesandutvinning ga gjenklang også i Canada at kampanjen ble mer internasjonalisert.

– Det gjorde inntrykk i Canada at Norge var så opptatt av dette spørsmålet. I Canada ble det faktisk mye mer pressedekning av oljesand på grunn av kampanjen langt borte i Norge. Dette ga organisasjonen selvtillit til å starte aksjoner, sier han.

Begynt å skje ting

Ifølge Gulowsen har det tidligere ikke vært særlig mye fokus på oljesand i store kanadiske byer som Montreal, Quebec og Vancouver.

– Men nå har det begynt å skje ting. Aksjonene får stor støtte fra store deler av Canada og mange andre land. I klondyke-samfunnet rundt Fort McMurray er vi imidlertid ikke så populære. Nå foreslår Albertas statsadvokat er ny lov for å stanse alle tjæresandprotester.

– Ikke kontroll

Gulowsen forteller at aksjonene foreløpig ikke har fått særlige konsekvenser for aksjonistene.

– Det som er så utrolig er at disse anleggene er så dårlig sikret at man bare kan spasere inn og okkupere dem. Det er åpenbart at de ikke har kontroll. Utviklingen innen oljesand har skjedd så fort at de ikke har visst hva de har holdt på med.

Ifølge Gulowsen diskuteres de også i andre land å gjøre stunt som minner om Statoil-kampanjen.

– I Storbritannia og Nederland diskuteres det om det skal settes i gang kampanjer mot BP og Shell.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.