NETTARKIV

Øker marginene

5. apr. 2001 - 16:20

West Fish-Aarsæther har satt i verk en ny, differensiert sjø til bord-strategi der foredlingsteknologi står sentralt. Anlegget i Ålesund skal ta alt av fiskekoteletter, fryseblokker og panerte retter. Sunnmøringene beholder også ansvaret for klippfiskproduksjonen, som i dag utgjør 2000 tonn i året.

Konsernets tre anlegg i Finnmark skal ta seg av filet- og saltfiskproduksjon. En del av råstoffgrunnlaget er tenkt hentet fra 14 nye laks- og hvitfiskanlegg, som konsernet har søkt konsesjon om å etablere i Finnmark.

Størst mulig utbytte

Hos West Fish Industrier AS i Ålesund skingrer sagbladene seg gjennom frosne fiskeblokker. Transportbåndene ruller frysetorsken forbi påpasselige produksjonsarbeidere. En metalldetektor vokter mot farefulle sagbladbiter, før porsjonsblokkene forsegles under papp – fiks ferdig for salg fra frysedisken til en av landets matvarekjeder.

Produksjonssjef og næringsmiddelteknolog Johnny Lexau understreker at høy kvalitet og utbyttegrad er viktigst ved valget av teknologi. – Utstyret skal ta vare på biprodukter og gi minst mulig avfall, og det må være fri for krinkelkroker som gir grobunn for bakterier. Utstyret må være lett å rengjøre, og ergonomisk innrettet i forhold til de som opererer utstyret. Sykefraværet i fiskeindustrien utgjør en kraftig kostnad, forteller Lexau.

Kvalitet avgjør

Fiskeindustrien stiller stadig strengere effektivitetskrav til leverandørene av foredlingsteknologi. – Så dyr som arbeidskraften er i dag, er rasjonell teknologi helt avgjørende. Ellers vil alt gå til Kina, sier disponent Kjartan Gudmundseth ved West Fish Industrier.

Markedet for ferdigvarer er knallhardt. – Skal vi være konkurransedyktige, må vi være oppdatert på utstyrsfronten, sier Gudmundseth. Han oppgir temperaturkontroll som det mest kritiske leddet i prosesskjeden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.