NYHETER

Øker kontrollen av sprengstoff

Sprengstofflagre, forhandlere og brukersteder i hele Norge skal kontrolleres grundigere i år, lover DSB

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
20. jan. 2015 - 12:47

– Det viktigste vi ønsker å oppnå gjennom aksjonen er å få aktørene til å forstå det endrede trusselbildet vi har i Norge. Og hvor viktig det er å hindre eksplosiver fra å komme på avveie, sier Siri Hagehaugen avdelingsleder for eksplosivsikkerhet i DSB.

 

– Noen tar snarveier

Over hele Europa, og i Norge, innføres det strengere regler for hvem som kan få tilgang til stoffer som kan brukes til å lage hjemmelagde bomber.  

 

 Det gjør det enda viktigere å passe på eksplosivene.

– Store deler av bransjen jobber godt og tar sikkerheten på alvor, mens andre tar snarveier, sier Hagehaugen.

Dan Stensvik og Morgan Kvilten er DSBs utsendte og skal være «på veien» i tre av fire uker per måned. De skal oppsøke forhandlere og brukersteder i hele landet på uanmeldte tilsyn. De kommer begge fra sprengstoffbransjen.

 

Bransjen etterlyser tilsyn

– Det blir spennende å se hvilke konkrete tiltak som gjøres hos forskjellige aktører. De fleste har nok ting på stell, men noen må nok tenke seg om. Det er fort gjort å bli for vant med jobben sin. Man må ha respekt for eksplosiver, sier Stensvik.

Siri Hagehaugen sier at bransjen selv har etterlyst mer tilsyn fra DSB. De mener det må til for å få bukt med de useriøse aktørene.

– Det skal imidlertid ikke være trusselen om tilsyn fra DSB som skal motivere til å følge regelverket, men bevisstheten om skaden eksplosiver kan gjøre både i ukyndige og urette hender, sier Hagehaugen

Tilsynspersonellet vil ha med seg DSBs tilsynsfullmakter som gir rett til å kreve opplysninger som er nødvendige for utøvelsen av tilsynet samt:

• Rett til adgang til ethvert sted og enhver innretning og kjøretøy som tilsynsmyndigheten finner nødvendig for å føre tilsyn. De kan også om nødvendig kreve bistand fra politiet.

• Rett til å innhente prøver.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.