FORSVAR

Øker beredskapen i Bardufoss

Forsvaret ruster seg for økt nasjonal og alliert jagerflyaktivitet i Indre-Troms.

Fjellhallen har blitt rustet opp som en del av spredningskonseptet i Luftforsvaret og i Norden. Her har F-35 landet i Bardufoss.
Fjellhallen har blitt rustet opp som en del av spredningskonseptet i Luftforsvaret og i Norden. Her har F-35 landet i Bardufoss. Foto: Forsvaret
14. juni 2024 - 09:45

− Denne uken landet F-35 på Bardufoss og tok igjen i bruk fjellhallen etter 40 år i møllposen, skriver Forsvaret i en pressemelding torsdag.

Forsvaret har gitt fjellhangaren i Bardufoss et løft, for å gjøre den bedre rustet for operativt bruk. Det kan på sikt medføre økt nasjonal og alliert jagerflyaktivitet i Indre-Troms.

I en krigssituasjon er flyene sårbare på bakken. Forsvaret vil spre kampflyene og benytte flere av flystasjonene. <span>Foto: Forsvaret</span>
I en krigssituasjon er flyene sårbare på bakken. Forsvaret vil spre kampflyene og benytte flere av flystasjonene. Foto: Forsvaret

Må bli skarpere

– Flystasjonen spiller en viktig rolle for videreutviklingen av norsk, nordisk og alliert luftmakt. Evne til spredning og hurtig forflytning av flystyrker har høyt fokus i NATO gjennom utviklingen av konseptet Agile Combat Employment (ACE), sier brigader Tron Strand, sjef Joint Air Operations Centre (JAOC), ifølge meldingen.

Forsvaret peker på krigen i Ukraina og den generelle forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen og konkluderer klart: Luftforsvaret må bli skarpere.

− I en krigssituasjon er flyene sårbare på bakken. Evenes og Ørland dekkes av luftvern, en kapasitet som ifølge vedtatt langtidsplan skal forsterkes betydelig. I tillegg må Luftforsvaret kunne spre kampflyene og benytte flest mulig av de andre flyplassene og flystasjonene, både i Norge og Norden i krise og krig, skriver forsvaret.

Nå tar forsvaret i bruk hele flystasjonen på Bardufoss. I første omgang er målet økt beredskap, på sikt kan det bli mer nasjonal og alliert aktivitet på flystasjonen, melder forsvaret.

Det viktigste for Luftforsvaret er at integrasjonen av Joint Strike Missile ikke blir for mye forsinket, sier avtroppende luftforsvarssjef Rolf Folland.
Les også

Luftforsvarssjefen om F-35-forsinkelsene: – For oss er det integrasjonen med JSM som er det viktige

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.