ENERGI

Offshoreparker i medvind

Etter en katastrofalt dårlig start i 2004, synes nå vindturbinene på Horns Rev utenfor vestkysten av Danmark å være kommet godt i gjenge.
Etter en katastrofalt dårlig start i 2004, synes nå vindturbinene på Horns Rev utenfor vestkysten av Danmark å være kommet godt i gjenge. Bilde: MT Højgaard

Det var spesielt i det første driftsåret 2004 at Elsam og vindturbinleverandøren Vestas hadde store problemer på Horns Rev, verdens største offshorepark.

Vestas var nødt til å plukke ned alle de 80 vindturbinene og skifte transformatorer og gir, i tillegg til at de måtte modifisere pilarene.

Læring

– Vi har vært gjennom en tøff læreprosess. Nå kan vi endelig begynne å tjene penger, uttaler lederen av vindserviceavdelingen i Elsam, Bent Johansen.

– Vi fører et nøye tilsyn og dokumenterer drift og eventuelle avvik nøye. Dermed håper vi å kunne være i forkant av eventuelle feil som oppstår.

Overvåker

Elsam har dessuten installert radarovervåking, som gjør det mulig å holde øye med skipstrafikken. Dette er primært for å unngå skader på sjøkablene.

Statistikken må være gode nyheter for Tafjord Kraft, som planlegger tre gigantiske offshoreparker, Havsul, utenfor kysten av Nordvestlandet de nærmeste årene.

EBL Kompetanse har dessuten nettopp satt i gang med et prosjekt som skal heve vedlikehold og driftssikkerhet på vindkraftanlegg til vannkraftstandard.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.