IT

Office 2010 flytter kontoret til skyen

WEB APPS: Med Office Web Apps kan man jobbe hvor som helst. Officedokumenter kan åpnes, redigeres og deles gjennom en nettleser med Microsofts nettbaserte lagertjeneste Windows Live SkyDrive.
WEB APPS: Med Office Web Apps kan man jobbe hvor som helst. Officedokumenter kan åpnes, redigeres og deles gjennom en nettleser med Microsofts nettbaserte lagertjeneste Windows Live SkyDrive.

Microsoft har lansert nye Office 2010 til bedriftsmarkedet. På tross av konkurrenter som Open Office og Google Apps har nyheten blitt mottatt med åpne armer og tre ganger så mange har lastet ned betaversjonen sammenlignet med forrige utgave. Millioner av brukere er allerede i gang før start. Det kan Microsoft være glade for. Office utgjør omtrent en tredjedel av it-gigantens omsetning. Derfor legger de seg virkelig i selen for å gi brukerne det de ønsker seg. Til og med en gratis nettutgave av de populære programmene, Office Web Apps, er nå tilgjengelig for å holde Google unna kakefatet.

For Microsoft har sett bildet som avtegner seg i krystallkulen, og det er tåkete. Tåkete som i en sky. Nettskyen vil vokse seg enorm og Office 2010 skal lede skarene av trofaste kunder dit.

NAVIGASJON: Foruten kosmetikk og opprydding er det blitt enklere å navigere i Word. Når man jobber i et dokument med titler og undertitler er det enkelt å hoppe rundt i dokumentet.

Nytt grensesnitt

Det de fleste vil legge merke til er at programmene har fått et oppdatert grensesnitt. I forrige versjon tok Microsoft et modig farvel med rullegardinmenyene og introduserte båndet i stedet. Nå får båndene i de ulike applikasjonene en overhaling både i utseende og innhold til det bedre. Dessuten får Outlook og OneNote, som måtte stå over i 07-utgaven, bånd de også. Dessuten får Outlook en tiltrengt overhaling med tanke på produktivitet. Nye Outlook Social Connectors skal holde rede på hva nettvennekretsen foretar seg uten å forlate moderskipet.Tre hovedområder POWERPOINT: Det er lett å se på mer elegante overganger mellom slides at Apple har stått modell for PowerPoint. Nå kan man også redigere video og bilder direkte i programmet uten å måtte bruke et eksternt program. Presentasjoner kan også publiseres på nettet, eller kringkastes som Microsoft kaller det, og kan åpnes av andre uten at d etrenger å ha programmet selv.

Tre hovedområder

Direktør for forretningsområdet Information Worker i Microsoft Norge som inkluderer Office, Espen Pettersen, peker på tre viktige områder for nye Office. For det første skal brukerne få tilgang til informasjonen over alt. Enten de er på pc-en, på en nettkafe, en mobiltelefon eller en annen dings.

Det andre er full valgfrihet på it-siden. Bedrifter skal kunne rulle ut informasjon fra egne servere eller velge det som en tjeneste fra en leverandør i nettskyen.

Det tredje punktet understreker Microsofts satsing på SharePoint som selve navet i Office-verden. SharePoint er utnevnt til en fullverdig forretningsplattform som både kan stå alene eller som grenseflate mot andre systemer som SAP, Oracle, dokumenthåndteringssystemer og andre fagapplikasjoner.

Det tredje punktet understreker Microsofts satsing på SharePoint som selve navet i Office-verden. SharePoint er utnevnt til en fullverdig forretningsplattform som både kan stå alene eller som grenseflate mot andre systemer som SAP, Oracle, dokumenthåndteringssystemer og andre fagapplikasjoner. OUTLOOK: Outlook har gjennomgått en stor ending, ikke minst fordi de tradisjonelle menyene er erstattet med et bånd. Programmet har også fått nye og mer effektive måter å håntere e-post ved at man kan få presentert en e-postsamtale med en person over til som en sammenhengende samtale i stedet for en masse e-poster.

- Sharepoint har vokst voldsomt i utbredelse de siste tre, fire årene og i svært mange store og mellomstore bedrifter er det nå selve standarden. Vi tror at den nye oppgraderte versjonen vil øke utbredelsen og bruksområdene. Ikke minst å understreke det vi omtaler som BI (forretningsanalyse) til alle, sier Pettersen.

SharePoint blitt enda viktigere fordi Excel er den viktigste BI-applikasjonen for de fleste. Og siden nye 64-bits Exeel øker antallet rader fra en million til en milliard er det nesten ikke grenser for hvor store datasett som det tradisjonelle regnearket kan svelge unna.

- Nå kan vi laste inn enorme mengder varedata og likevel går filtreringen og analysene unna svært raskt sier Pettersen.

EXCEL: En ny 64 bits versjon gjør at man kan laste inn enorme datasett i regnearket. Sikkert flott for statsøkonomene i Hellas som skal regne på underskuddet. Programmet har også fått det som kalles Sparklines for å lage minidiagrammer inne i en enkelt celle som kan vise trender.

Bedriftene først

Det er bedriftsmarkedet som får glede av nye Office 2010 og bare på engelsk. Den norske versjonen vil komme i løpet av sommeren og inntil det skjer vil man ikke kunne bruke norsk ordbok selv i den engelske. Det vil nok gjøre at mange drøyer med oppgraderingen. Når den norske kommer vil man også slippe alle de ulike versjonene fra student og hjemmebruker til de tunge pakkene som inkluderer alle programmene som Office etterhvert omfatter.

Det er bedriftsmarkedet som får glede av nye Office 2010 og bare på engelsk. Den norske versjonen vil komme i løpet av sommeren og inntil det skjer vil man ikke kunne bruke norsk ordbok selv i den engelske. Det vil nok gjøre at mange drøyer med oppgraderingen. Når den norske kommer vil man også slippe alle de ulike versjonene fra student og hjemmebruker til de tunge pakkene som inkluderer alle programmene som Office etterhvert omfatter. SOSIALT: Mange vil sette pris på Outlook Social Connector som knytter sosiale nettverk som Facebook og LinkedIn direkte inn iOutlook.

Les mer om: