KRAFT

OED vil ikke støtte vedovner

FÅR IKKE STØTTE: Vedovner gir mindre svevestøv, men Envoa gir ikke støtte til utskifting.
FÅR IKKE STØTTE: Vedovner gir mindre svevestøv, men Envoa gir ikke støtte til utskifting.
Øyvind LieØyvind Lie
30. mai 2011 - 11:44

Enova fikk 70 millioner kroner ekstra til å støtte installasjon av varmepumper, varmesystemer, pelletsovner og solfangere i år. Men utskifting av vedovner inkluderes ikke i programmet.

Det er både unaturlig og diskriminerende, skrev bransjeorganisasjonen Norsk Varme i et brev til Olje- og energidepartementet (OED) i slutten av februar. Organisasjonen samler produsenter, forhandlere og montører av ildsteder og skorsteiner.

Les også: Bruker 900 millioner på energiforskning

Mindre svevestøv

Ifølge SSB var det i 2009 om lag 1.280.000 ovner i bruk i Norge. 666.000 av dem hadde gammel teknologi, laget før 1998, mens nær 620.000 har ny teknologi. En utskiftning av de gamle ovnene vil både redusere det samlede svevestøvutslippet i Norge med 36 prosent og gi enda mer varme, skrev Norsk Varme.

Med et antatt gjennomsnitt på 50.000 solgte ovner i året vil det ta 13 år å skifte ut de gamle ovnene.

«Dette kan enkelt fremskyndes med panteordninger eller andre attraktive støtteordninger. Vi våger å påstå at myndighetene får mer miljøvennlig oppvarming per krone med slike ordninger, enn å støtte mer avanserte og krevende systemer som koster mye per KWh», skrev Norsk Varme.

Les også: Energieffektivisering bremses av dyrt returpapir

Konkurransevridende

Organisasjonen er kritisk til Enovas prioriteringer.

«Vi føler at Enova og Energifondet prioriterer nye og "spennende", men ikke effektive eller solide energikilder. Sett opp mot disse faktaene står det for oss som både fremmed, lite legitimt og direkte konkurransevridende», avslutter organisasjonen.

Les også: Åpnet Norges største flisanlegg

OED uenig

Men den får ikke gehør hos OED. I sitt svarbrev skriver departementet at en sentral premiss for ordningen for energisparing i husholdningene er at den skal gi «et løft for å introdusere oppvarmingsteknologi med begrenset utbredelse i markedet».

Departementet er enig i at rentbrennende vedovner både er et viktig og miljøvennlig supplement til direkte elektrisk oppvarming. Men det er ikke nok for å få støtte.

«Markedet for rentbrennende vedovner vurderes imidlertid som godt utviklet og de faller derfor ikke inn under kriteriene for ordningen», avslutter OED, og viser til at den samme vurderingen gjelder for luft til luft-varmepumper.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.