KRAFT

OED vil ha flere alternativer for Mongstad-Kollsnes

FORSYNINGSSIKKERHET: Den konsesjonssøkte ledningen Mongstad ¿ Modalen vil sammen med Mongstad ¿ Kollsnes gi eN forsvarlig forsyning til bergensregionen, ifølge BKK.
FORSYNINGSSIKKERHET: Den konsesjonssøkte ledningen Mongstad ¿ Modalen vil sammen med Mongstad ¿ Kollsnes gi eN forsvarlig forsyning til bergensregionen, ifølge BKK. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
22. sep. 2011 - 13:27

I januar 2011 la NVE fram en innstilling til Olje- og energidepartementet (OED) om konsesjon for kraftledningen Mongstad – Kollsnes.

Innstillingen har senere vært på høring. Som et resultat av innspill og merknader som kom i høringsprosessen, befaringer og diverse møte, har OED bedt BKK vurdere flere løsninger i tillegg til alternativene selskapet tidligere har søkt om.

Les også: Troll utvides som planlagt.

Bedre for friluftslivet

BKK har derfor søkt om ny alternativ trasé mellom Lurefjorden og Mongstad. Løsningen blir vurdert til å væra bedre for friluftslivet, blant annet fordi infrastrukturen i området blir samle i større grad.

I Radøy kommune søker selskapet om ny tilleggstrasé for jord- og sjøkabel i Kuvågen-området på vestsiden av Radøy. Høringsprosessen viste at mange ville foretrekke en sjøkabel framfor en jordkabel utenom vågen, og derfor søker BKK nå om begge alternativa.

I tillegg søker BKK om alternativ plassering av ny transformatorstasjon i Lindås og Austrheim kommune.

De nevnte løsningene kommer i tillegg til de tidligere omsøkte alternativene.

Les også: Troll trues av utsettelse

– Positiv til innspill

Prosjektleder Øystein R. Berge i BKK sier tilpasninger og justeringer av mulige traseer alltid er en del av prosjektet, og at ved prosjekt av en viss størrelse er det vanlig at det kreves tilleggssøknader.

– Vi håper at de omsøkte alternativa som nå ligger på bordet er tilstrekkelig for OED slik at de kan fatte en avgjørelse i denne saken. Etableringen av ledningen Mongstad – Kollsnes er første steget i å trygge forsyningen av bergensregionen. Den konsesjonssøkte ledningen Mongstad – Modalen vil sammen med Mongstad – Kollsnes gi forsvarlig forsyning til regionen, sier han.

Dersom BKK får et endelig vedtak fra OED i 2. kvartal 2012, opplyser selskapet at de etter planen vil kunne ferdigstille utbyggingen i andre kvartal 2015.

Mongstad-Modalen ventes ikke ferdig før i 2016.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.