KRAFT

OED utsetter sertifikathøring

UTSATT: Småkraftforeningas daglige leder Henrik Glette er langt fra sikker på at det norsk-svenske markedet for grønne sertifikater kommer på plass, etter at høringen av sertifikatforskriften utsettes til ¿sensommeren¿.
UTSATT: Småkraftforeningas daglige leder Henrik Glette er langt fra sikker på at det norsk-svenske markedet for grønne sertifikater kommer på plass, etter at høringen av sertifikatforskriften utsettes til ¿sensommeren¿. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
23. juni 2011 - 07:14

Elsertifikater

Elsertifikatsystemet fungerer slik at produsentene av elektrisitet basert på fornybare energikilder får en inntekt fra salg av elsertifikater i tillegg til inntekten fra salg av elektrisk energi. Inntekten fra elsertifikatene skal bidra til å gjøre det lønnsomt å bygge nye anlegg for fornybar kraftproduksjon. Kilde: OED

Stortinget vedtok nylig loven om et felles norsk-svensk elsertifikatmarked. Men mange viktige detaljer skal fastsettes i forskrift. Planen har vært at forskriften skulle ut på høring før sommerferien.

Det fastslo også Norges vassdrags- og energidirektorat på den årlige vindkraftkonferansen som de nylig arrangerte sammen med Enova.

Les også: Slakter norsk sertifikat-hemmelighold

Sensommeren

Men nå opplyser Olje- og energidirektoratet (OED) til Teknisk Ukeblad at forskriften ikke kommer på høring nå, men at den “etter planen skal sendes ut på høring på sensommeren”.

Ett av temaene som skal avklares i forskrift er reglene som avgjør hvilke bedrifter som må kjøpe sertifikater. Det er allerede klart at den kraftintensive industrien skal slippe, men i forskriften vil det framgå hvor bredt denne skal defineres.

Les også: Kritisk til industri-unntak

Les også: Sementindustrien slipper sertifikatplikt

Taus om årsak

OED ønsker ikke å si hva som er årsaken til forsinkelsen og hvilke temaer som ennå ikke er avklart.

– Det arbeides nå med å ferdigstille forslag til elsertifikatforskrift. Departementet vil legge til rette for at høringsinstansene får god anledning til å uttale seg om forskriftsforslaget som vil sendes på høring på sensommeren. Høringsfristen er ikke fastsatt, sier statssekretær Eli Blakstad i OED.

Les også: NVE advarte OED mot sertifikat-nekt

DEBUT: Statssekretær Eli Blakstad i Olje- og Energidepartementet snakket til en samlet energibransje for første gang i dag. - Vi er avhengig av utlandet, sier hun.
FRA ÅRSSKIFTET: Statssekretær Eli Blakstad (Sp) står fast på målet om at det felles norsk-svenske elsertifikatmarkedet skal tre i kraft fra 1. januar 2012. Øyvind Lie

Dårlig tid

Statnett og NVE har tidligere sagt at tidsplanen for å få på plass detaljene i det felles sertifikatmarked er stram.

Har dere fremdeles 1. januar 2012 som mål for oppstart av markedet, og er dette i tilfelle realistisk sett i lys av at høringen av forskriften er utsatt?

– Etter planen skal elsertifikatmarkedet starte 1. januar 2012, sier Blakstad.

Les også: Velter milliardregning over på strømkundene

Ufattelig

Småkraftforeningas daglige leder Henrik Glette er uroet over utsettelsen, som kommer på toppen av at OED heller ikke ble ferdig med fornybarforhandlingene med EU før Stortingets sommerferie.

Les om det her: Fornybarforhandlingene ble ikke ferdig likevel

– At vi nå får ytterligere utsettelser av både forskrift og fornybardirektivet er den siste spikeren i kisten for tilliten til stabile rammevilkår fra denne regjeringen. Det er egentlig ganske ufattelig at en ordning man har arbeidet med siden 2004 bærer så tydelig preg av hastverk og knappe tidsfrister, sier han til Teknisk Ukeblad.

Forrige gang Norge og Sverige forsøkte å få på plass et felles marked for grønne sertifikater brøt regjeringen ut av forhandlingene med Sverige i 2006 fordi den mente det ville bli for dyrt for norske forbrukere.

Les også: – Fornybaravklaringen haster

Mistet tellingen

Glette anbefaler medlemmene sine på det sterkeste til å unnlate å investere i prosjekter som har sertifikatene som forutsetning, før ordningen er endelig på plass.

– Vi har mistet tellingen på hvor mange selvdefinerte frister regjeringen nå løper fra, og det er vanskelig å si at vi er sikre på at ordningen kommer på plass. Vi håper fremdeles, og mener at ordningen sammen med andre tiltak vil bidra til å få på plass ny fornybar kraft, sier Glette.

Han påpeker at signalene lenge har vært blandede.

– Men en utsettelse eller i verste fall bortfall av ordningen vil være det endelige beviset på at fornybar energi er noe man fra politisk hold bare ser ut til å ha plass for i festtaler, sier Glette.

Ikke EU-ferie

Norweas Øistein Schmidt Galaaen ser noe lysere på situasjonen.

– Selvsagt skulle vi og markedet sett forskriftsverket på høring før snarere en senere, men vårt inntrykk er at det er 100 prosent svensk-norsk oppmerksomhet på å få på plass gode forskrifter og en god traktat som regulerer samarbeidet, sier Galaaen.

Når det gjelder fornybardirektivet understreker han at verken OED eller EU-kommisjonen slutter å forhandle riktig ennå selv om Stortinget har tatt sommerferie.

– Med god norsk innspurt de neste ukene bør EØS-komitevedtak i september eller i verste fall oktober fortsatt være mulig, sier Galaaen.

Svenskene avgjør

Til syvende og sist blir det opp til svenskene å avgjøre om det virkelig blir et felles sertifikatmarked. Sverige har allerede sitt marked oppe og går, og politikerne og kraftbransjen misliker sterkt usikkerhet rundt sertifikatmarkedet. De krever at Norge har fått i stand en fornybaravtale med EU før sertifikatmarkedet kan tre i kraft.

Allerede i oktober skal Riksdagen etter planen ta avgjørelsen. Den borgerlige mindretallsregjeringen er positiv til det felles elsertifikatmarkedet. Men hvis sosialdemokratene sier nei på grunn av usikkerhet, kan det stoppe sertifikatsamarbeidet nok en gang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.