KRAFT

OED skroter fornybarprosjekt

NYTT: Det haster med å komme i gang med havbasert vindkraft, mener ekspertene.
NYTT: Det haster med å komme i gang med havbasert vindkraft, mener ekspertene.Bilde: Jannicke Nilsen


Bak prosjektet "Ren energi til ren industri" står Norsk Institutt for Strategiske Studier (Noriss), NTNU, Norsk Industri og Industri Energi.

– Vår tanke var å prøve å få opp et helhetlig bakteppe i forhold til å satse på offshore fornybar kraft. Det må forskes på mulighetene til havs, i forhold til økologi, teknologi, infrastruktur og økonomi. Det er mange som har satset på vind, visjonene er mange, men det er ingen som har sett dette i sammenheng, sier næringspolitisk utreder Are Tomasgard i fagorganisasjonen Industri Energi.

100 millioner

Aktørene bak prosjektet har flere ganger søkt om midler fra Olje- og energidepartementet.

Kostnadsrammen er på 100 millioner kroner, og pengene skal gi konkrete planer for en bærekraftig næringsutvikling som tar hele landet i bruk. Så langt har responsen fra departementet vært laber.

– Det er trist at du har et fagdepartement som ikke er interessert, sier direktør Jon Bingen hos Noriss.

Travelt

Han mener det haster dersom Norge skal kunne være med på utviklingen av blant annet havbasert vindkraft.

– Vi får en renessanse for fornybar energi, spesielt på store satsninger til havs. Vi ser at både USA og Tyskland er i gang. Om 10 år vil vi ha en helt annen virkelighet med tanke på dette enn der vi er i dag. Vi kommer ikke til å bli ledende her, med mindre noen ganske snart snur på prioriteringene i departementet, sier Bingen.

Til havs

Han viser til den ferske rapporten fra IEA, der det står at de land som har kapital og forutsetning for det nå må utvikle fornybar energi. – Da er det storskala satsning til havs som virkelig er interessant, sier han.

Planen var at prosjektet i løpet av to år skulle foreslå strategier for utnytting av havbasert vindkraft til miljøvennlig industri- og samfunnsutvikling.

– Det er behov for at noen ser mer overordnet på hvilke tiltak som er realistisk å få til i forhold til sted, teknologi og tidsakser. Vi må få riktige tiltak på riktig sted til riktig tid, sier Tomasgard.

Vil ikke støtte

Statssekretær Robin Kåss i Olje- og energidepartementet (OED) understreker at en satsing på vindkraft til havs er viktig.

– OED har imidlertid ikke mulighet til å støtte slike enkeltprosjekter. Departementets forskningsmidler blir i sin helhet kanalisert til Norges forskningsråd, som så tildeler midler til prosjekter på bakgrunn av godkjente program- og søknadskriterier, sier han.

Han forteller at OED er i ferd med å utarbeide en nasjonal strategi for fornybare energiteknologier offshore, som en oppfølging av klimaforliket.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.