KRAFT

OED sier ja til fjernvarme

Mona Sprenger
5. juni 2009 - 12:04

NVE ga konsesjon til Bio Varme Akershus for bygging av et fjernvarmeanlegget i Asker 12. februar 2008.

Norsk Teknologi har klaget på dette vedtaket og hevdet at konsesjonsvedtaket er ugyldig. Nå har Olje- og energidepartementet (OED) avvist klagen.

Det er dalig leder i Bio Varme Akershus, Fredrik Dahl-Paulsen glad for:

- Dette stadfester at NVEs vurderinger er gode, sier Dahl-Paulsen, som ikke er overrasket over resultatet.

Alltid usikkert

Norsk Teknologi hevder blant annet i sin klage at Bio Varme Akershus ikke har tatt stilling til markedsgrunnlaget og at NVE unngår å sammenligne med det billigste alternativet. – NVE er ukritisk til fjernvarme

I sitt svar skriver OED:

”Kostnader og vurderinger rundt reduksjon av energibehovet til varme i bygg er dermed ikke relevante ved vurdering av om et fjernvarmeanlegg er mer samfunnsmessig rasjonelt enn annen varmeforsyning.”

” Det må tas en rekke forutsetninger og avgrensninger i en samfunnsøkonomisk analyse. En rekke verdier lar seg vanskelig verdsette i en slik sammenheng.”

Departementet skriver også at kundegrunnlaget til et omsøkt fjernvarmeprosjekt alltid vil være usikkert.– Politiske viljen som rår

Norsk Teknologi har påklaget en rekke fjernvarmevedtak fra NVE, og OED behandler nå disse sakene fortløpende. Saken med Bio Varme Akershus er den første av disse sakene som er ferdig behandlet og der vedtak foreligger. Norsk Teknologi er ikke tilfreds med avgjørelsen

– Her har man tilsidesatt alle energifaglige og samfunnsmessige betraktninger. Departementet sier med dette at den politiske viljen er overskridende, sier næringspolitisk direktør, Tore Strandskog til Teknisk Ukeblad.

Asker kommune avgjør

Nå vil landsforeningen i NHO, som omfatter tekniske entreprenørbedrifter i Norge.

– Slik at vi får teknologinøytralitet og konkurranse i markedet, sier Strandskog, som viser til at selv om OED har gitt klarsignal så ligger den endelige beslutningen hos Asker kommune

– Nå har formannskapet i Asker besluttet å kjøre ut anbud på dette prosjektet hvor de åpner opp for at også andre teknologier kan delta. Det betyr at det beste tilbudet vil få tilslaget. Da får vi ser hva som er best; samfunnsøkonomisk og miljømessig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Riktig avgjørelse

Energibedriftens Landsforening (EBL) i NHO er derimot glad for departementets avgjørelse.

– Det er svært gledelig at departementet har behandlet søknaden og stadfestet NVEs vedtak, sier Erik Skjelbred, direktør for produksjon og miljø i EBL.

Han mener at det er plass til både fjernvarme og andre løsninger som varmepumper og styringssystemer. Og at det er løsninger som vil leve ved siden av hverandre.

– Vi står overfor en energiomlegging. Vi skal konvertere fra fossilt brensel til fornybart. Og det er åpenbart riktig å bygge ut fjernvarme. Jeg er derfor ikke overrasket over at OED opprettholdt vedtaket på Asker-konsesjonen, sier Skjelbred.

Oppfordrer til samarbeid

Han mener at ingen er tjent med den debatten som har vært rundt de påklagende konsesjonene.

– Kan vi ikke heller prøve å stå sammen for å støtte hverandre, spør han.

Siden Norsk Teknologis klager er relativt likt utformet, håper EBL departementets vedtak skaper presedens for alle klagene og at man får en rask behandling av de resterende.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.