INDUSTRI

OECD: Farene står i kø for Norge

Lav oljepris, høye boligpriser, offentlig ineffektivitet og ekspansiv økonomisk politikk truer norsk økonomi, hevder OECD i ny rapport.

OECD er bekymret over framtidsutsiktene for norsk økonomi.
OECD er bekymret over framtidsutsiktene for norsk økonomi. Bilde: Dag Yngve Dahle/TU
NTB NTB NTB NTB NTB NTB NTB
18. jan. 2016 - 13:19

Fallet i oljeprisen er en påminnelse om at Norge er utsatt for ytre risiko, og det understreker behovet for en fleksibel og konkurransedyktig fastlandsøkonomi, mener OECD.

Rapporten om norsk økonomi ble mandag overlevert til finansminister Siv Jensen (Frp).

– Norsk økonomi er på vei mot en ny normal. De økonomiske utsiktene er annerledes en vi har vært vant til de siste ti-femten årene. Det bratte fallet i oljeprisene forsterker omslaget, sier Jensen.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) mener utviklingen i boligprisene gir grunn til bekymring, og at det kan være fare for en boligboble som kan true den økonomiske stabiliteten. Den økonomiske politikken står også i fare for å bli for ekspansiv, advarer organisasjonen i rapporten.

Svekket konkurransekraft

I tillegg påpeker organisasjonen at Norge har tapt noe av sin konkurransekraft i løpet av de siste ti-femten årene, og at tempoet i produktivitetsveksten er svekket.

– Regjeringen satser på investeringer i samferdsel, forskning og innovasjon, kunnskap og vekstfremmende skattelettelser. Jeg er glad for å se at OECD er enig i at slike strukturpolitiske grep er nødvendig for å møte de utfordringene norsk økonomi står i, i årene fremover, svarer Jensen.

Hun påpeker at Norge har et godt rammeverk for den økonomiske politikken, og solide statsfinanser.

Ros for skattekutt

Regjeringen får støtte for sine skattekutt, og OECD mener også at offentlig sektor har mye å hente på å gjennomgå en kraftig effektivitetsreform.

– Arbeidet med å redusere byråkrati må fortsette, heter det i rapporten.

Videre anbefaler OECD at post- og jernbanesektoren bør bli mer effektiv. Norge bør også øke innslaget fra privat sektor i offentlige tjenester, som utdanning og omsorg.

– Konkurranseutsetting er fortsatt benyttet i for liten grad, mener OECD.

Skole og utdanning

Det norske utdanningssystemet kan også bli bedre, ifølge rapporten. En styrking av kunnskap og kvalifikasjoner vil ikke bare være viktig for den økonomiske utviklingen, men også for den sosiale velferden. Derfor bør myndighetene se nærmere på både grunnskolen og høyere utdanning – blant annet hva som motiverer studenter når de velger studium og hva som påvirker studieprogresjonen.

OECD gjentar også sin bekymring for sykelønns- og uføreordninger, som fører til at folk havner utenfor arbeidslivet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.