IT

OECD: 2009 blir et svart IT-år

Arbeidsliv. Jobb. Utdanning. Studier. Leder. Ledelse. Sparken. Oppsigelse. Konflikt. Mobbing. Lønn.
Arbeidsliv. Jobb. Utdanning. Studier. Leder. Ledelse. Sparken. Oppsigelse. Konflikt. Mobbing. Lønn.Bilde: Colourbox.com

Nullvekst eller til og med tilbakegang er det som venter verdens samlede IT-bransje i 2009, spår Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

I den ferske rapporten "The IT Outlook 2008" slås det fast at IT-industrien i beste fall vil ha opplevd en vekst på 4 prosent i 2008 – når man ser året under ett.

Marked uten tillit

Men, som de aller fleste er klar over: årets siste måneder har bydd på en nedgang som ikke lar seg ignorere.

– Med utsikter til forverring av den globale økonomien og at forretnings- og forbrukertilliten stuper, vil veksten forbli flat eller gå ned i 2009, skriver OECD i en pressemelding.

Ikke helsvart

– Noen sektorer ventes å ri av stormen bedre enn andre», heter det videre.

Både privat og offentlig sektor vil eksempelvis sørge for en viss etterspørsel etter software og IT-konsulenttjenester – som outsourcing.

Også nettbasert salg og investeringer i infrastruktur for å dekke behovene for økt båndbredde er kommet for å bli, mener organisasjonen.

– Men noen typer infrastrukturinvesteringer vil bli holdt tilbake på grunn av finanskrisen, skriver OECD.

I dødens dal

OECD tror de største taperne vil befinne seg i Silicon Valley, eller det man beskriver som "the semiconductor industry" (halvlederindustrien).

Etterspørselen etter produksjonsutstyr for mikrobrikker, integrerte kretser og andre halvlederprodukter er en hyppig brukt indikasjon på stemningen i bransjen, skriver OECD.

Og denne har stupt i det siste.

– Halvlederindustrien ligger an til et fall på 6 prosent i 2009, etter en vekst på svake 2,2 prosent i 2008, heter det i rapporten.

Sårbare

Også andre sektorer vil slite i året som kommer – spesielt de aktørene som har gjort seg sårbare ved nettopp å ha gjennomført tunge investeringer.

Investeringene er gjerne gjort i nye produkter og tjenester for å motvirke sviktende driftsinntekter i 2008 – eller for å vokse i såkalte "emerging markets" – markeder i utviklingsland, skriver OECD i rapporten.

Den globale restruktureringen som har preget 2007 og 2008 vil fortsette, mener organisasjonen.

– Asia, Øst-Europa og Mexico vil bli stadig viktigere som både produsenter og marked, fordi en samlet IT-bransje må kutte både anskaffelses- og produksjonskostnader til IT-relaterte varer, avslutter OECD.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.