IT

OECD: 2009 blir et svart IT-år

Leif Hamnes
23. des. 2008 - 13:55

Nullvekst eller til og med tilbakegang er det som venter verdens samlede IT-bransje i 2009, spår Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

I den ferske rapporten "The IT Outlook 2008" slås det fast at IT-industrien i beste fall vil ha opplevd en vekst på 4 prosent i 2008 – når man ser året under ett.

Marked uten tillit

Men, som de aller fleste er klar over: årets siste måneder har bydd på en nedgang som ikke lar seg ignorere.

– Med utsikter til forverring av den globale økonomien og at forretnings- og forbrukertilliten stuper, vil veksten forbli flat eller gå ned i 2009, skriver OECD i en pressemelding.

Ikke helsvart

– Noen sektorer ventes å ri av stormen bedre enn andre», heter det videre.

Både privat og offentlig sektor vil eksempelvis sørge for en viss etterspørsel etter software og IT-konsulenttjenester – som outsourcing.

Også nettbasert salg og investeringer i infrastruktur for å dekke behovene for økt båndbredde er kommet for å bli, mener organisasjonen.

– Men noen typer infrastrukturinvesteringer vil bli holdt tilbake på grunn av finanskrisen, skriver OECD.

I dødens dal

OECD tror de største taperne vil befinne seg i Silicon Valley, eller det man beskriver som "the semiconductor industry" (halvlederindustrien).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Etterspørselen etter produksjonsutstyr for mikrobrikker, integrerte kretser og andre halvlederprodukter er en hyppig brukt indikasjon på stemningen i bransjen, skriver OECD.

Og denne har stupt i det siste.

– Halvlederindustrien ligger an til et fall på 6 prosent i 2009, etter en vekst på svake 2,2 prosent i 2008, heter det i rapporten.

Sårbare

Også andre sektorer vil slite i året som kommer – spesielt de aktørene som har gjort seg sårbare ved nettopp å ha gjennomført tunge investeringer.

Investeringene er gjerne gjort i nye produkter og tjenester for å motvirke sviktende driftsinntekter i 2008 – eller for å vokse i såkalte "emerging markets" – markeder i utviklingsland, skriver OECD i rapporten.

Den globale restruktureringen som har preget 2007 og 2008 vil fortsette, mener organisasjonen.

– Asia, Øst-Europa og Mexico vil bli stadig viktigere som både produsenter og marked, fordi en samlet IT-bransje må kutte både anskaffelses- og produksjonskostnader til IT-relaterte varer, avslutter OECD.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.