ARKIVNYHETER

Odin Kringen presset Veidekke for 3,7 mill kroner

Bilde: Veidekke
Jarle Skoglund
26. jan. 2011 - 15:32

Odin Kringen sto i går kveld frem på Dagsrevyen og fortalte om ulovlig prissamarbeid mellom entreprenørselskapene Kolo Veidekke og NCC.

Den tidligere distriktlederen fortalte om hemmelige møter med konkurrenten NCC Roads, hvor de delte markedet mellom seg og ble enige om hvilke priser de skulle gi i anbudskonkurransene. Dermed skal staten ha blitt lurt for millioner av kroner.3,7 millioner for å holde tett

Det var Veidekke som selv gikk varslet Konkurransetilsynet om uregelmessighetene, og ifølge dommen skjedde det etter at Kringen hadde forsøkt å presse selskapet for penger.

I det som retten omtaler som et utpresningsforsøk, krevde han å få utbetalt 3,7 millioner kroner, i tillegg til gavepensjon, for ikke å varsle både Konkurransetilsynet, Arbeidstilsynet og Vegdirektoratet.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen i Kolo Veidekke anmeldte de også utpressingen til politiet.

– Saken ble henlagt, men i forrige uke omgjorde statsadvokaten den beslutningen, sier Henriksen til adressa.no.

Kringen fikk sparken fra selskapet, og i rettsaken krevde han erstatning og oppreisning for det han mente var ulovlig gjengjeldelse etter varsling. Veidekke ble derimot blankt frifunnet, og Kringen ble dømt til å betale selskapets saksomkostninger på 45 000 kroner.Feil i regnskaper

Ifølge dommen er bakteppet for det hele at Veidekke høsten 2008 oppdaget feil i regnskapene til avdelingen i Midt-Norge, noe som førte til at Kringen som distriktsleder ble fratatt ansvaret for drift og vedlikehold, men fikk fortsette som ansvarlig for asfaltvirksomheten, skrivber adressa.no

I april 2009 blir Kringen og selskapet enige om at han skal gå av med AFP og få en gavepensjon på 80 prosent av grunnlønnen.

Ifølge dommen sendte ikke Kringen inn AFP-søknaden før fristen som Veidekke hadde satt. Det førte til et nytt møte, der det ble gjort klart at alternativet var oppsigelse.

Den 13. januar i fjor sendte Kringen en epost til styreleder Per-Ingemar Persson i Kolo Veidekke, hvor han setter opp flere krav for at han skal søke AFP.

I tillegg til gavepensjonen forlangte han et beløp tilsvarende hans egen lønn fra 1. april 2009 til 67-årsdagen i desember 2013, noe som ifølge retten utgjør 3,7 millioner kroner.Truet med handlingsplan

Ifølge eposten som er referert i dommen, så truet han med å iverksette en «handlingsplan» hvis dette ikke ble innfridd.

«Øverst på min liste står et besøk til Konkurransetilsynet og Vegdirektoratet», skriver Kringen, som også sier han vil gå til Arbeidstilsynet og til selskapets revisor.

Etter en ny epost til Persson blir Kringen innkalt til et nytt møte, der han mottar avskjedsbrev og der sluttavtalen blir opphevet.Avvist av retten

Ifølge retten har ikke Kringen krav på vern som varsler, etter som han fremsatte en trussel om varsling hvis ikke kravene ble innfridd.

Retten mener det er åpenbart at Veidekke ikke lenger kunne ha tillit til Kringen, og at oppsigelsen derfor er saklig begrunnet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.