Ødelagt Oslofjordkabel gir billig strøm i Sør-Norge

Desto dyrere i Sverige og Midt-Norge.

Kabelbrudd i indre Oslofjord gir dyrere strøm i Midt-Norge.
Kabelbrudd i indre Oslofjord gir dyrere strøm i Midt-Norge. Bilde: Illustrasjonsfoto. Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
12. aug. 2016 - 20:49

Det var 20. juni Statnett oppdaget en feil på en av de seks kablene som krysser indre Oslofjord mellom Brenntangen og Filtvet.

Feilen gjorde at Statnett måtte kutte overføringskapasiteten fra Øst-Norge (NO1) til Midt-Sverige (SE3) fra 2.145 MW til 900 MW.

Til sammenligning produserer en kjernekraftreaktor gjerne om lag 1000 MW.

Billigere strøm

Feilen gir lavere strømregning for kundene i Sør-Norge, men desto dyrere strøm i Midt-Norge og i Sverige, forteller senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft.

I Sverige er nemlig fyllingsgraden i vannmagasinene lav, slik at kraften fra Norge i en normal situasjon skulle flyte dit og redusert strømprisene noe. Dette forhindres av kabelbruddet. 

Det er imidlertid overføringskapasitet tilgjengelig ut fra Midt-Norge direkte til Sverige. Kabelbruddet i Oslofjorden gjør at det flyter desto mer kraft ut til Sverige den veien. 

Siden den nye ledningen mellom Vestlandet og Midt-Norge (Ørskog-Sogndal) ennå ikke er ferdig bygget, «tappes» Midt-Norge for kraft, og prisene blir høyere der enn i Sør-Norge. 

Svensk pris

Innbyggerne i Midt-Norge har faktisk fått nesten like høy kraftpris som svenskene.

Fredag har for eksempel strømprisen i Sør-Norge vært rundt 19 øre/kWh, mens den i Midt-Norge har kostet ligget på ca. 26 øre. I Sverige var prisen om lag enda et øre dyrere per kilowattime enn i Midt-Norge.

– Sør-Norge får innelåst kraft på grunn av kabelfeilen, som gir et helt annet prisbilde enn resten av Norden, sier Botnen.

Det var bransjenettstedet Montel som først omtalte saken.

Uten kabelfeilen anslår Botnen at kraftprisen ville ligget på drøyt 25 øre/kWh i både Norge og Sverige.

Lavt forbruk

Botnen understreker likevel at det i praksis ikke er snakk om store ekstrakostnader eller besparelser for kundene, siden kraftforbruket til folk flest er lavt om sommeren.

Om det varer lenge utover høsten, kan det få mer å si. Men her avhenger veldig mye av været og av hvor våt og kald høsten og vinteren blir, understreker.

– Får vi en tørr høst, vil det jevne seg ut mellom landsdelene. Blir høsten derimot våt, kan forskjellene bli større, sier Botnen.

200 meters dyp 

Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett opplyser til Teknisk Ukeblad at feilen er lokalisert til å ligge midt i fjorden, på cirka 200 meters dyp. Årsaken til feilen har selskapet ennå ikke funnet. Kabelen skal nå byttes ut med en reservekabel. Det vil ta noe tid.

Selskapet anslår i en markedsmelding at begrensningen i overføringskapasiteten vil vare til 15. oktober, men at det kan ta enda en måned til før feilen er rettet.

Det er ikke første gang Statnett opplever kabelbrudd i Oslofjorden. Etter to kabelbrudd i 2008 ble Statnett ilagt overtredelsesgebyr av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Statnett er allerede i ferd med å bygge et nytt kabelanlegg over indre Oslofjorden, som etter planen skal stå ferdig høsten 2017.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.