KLIMA

Obama trenger ikke vente

Tore Stensvold
9. des. 2009 - 16:05

Greenpeace legger press på Obama for å få ham til å vedta kraftigere klimakutt enn de fire prosent som er annonsert i forhold til 1990-utslippene.

– Nå kan Obama vise sant lederskap. EPA og Clean Air Act er de redskapene Obama kan bruke og vedta kutt i amerikanske klimautslipp som virkelig monner, sier Damon Moglen, direktør for USA Global Warming Campaign i Greenpeace USA.

Rett fra København

Han har tatt en snartur til Oslo fra klimamøtet i København for å pushe klimabudskapet på Obama under fredsprisutdelingen.

Sammen med ham er leder for Greenpeace i Brasil, Marcelo Furtado. Han minnet om Alfred Nobels gave og bakgrunnen for det.

– Nobel viste stort lederskap ved å se ut over seg og sitt og se langt framover ved å donere penger til fredsarbeid. Nå kan president Obama på samme vis vise lederskap, sier Furtado.

Bevisst forvirring

Leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, mener USA grønnmaler sine kutt og prøver å forvirre publikum ved å snakke om kutt på 20 prosent i forhold til 2005, og ikke i forhold til 1990, som Kyoto-avtalen måler i forhold til.

– Det er veldig mange som presser ned forhåpningene om hva vi kan få til i København. President Obama kan gjøre noe med det, sier Gulowsen.

Ny mulighet

Ett av de viktigste våpnene fikk Obama servert denne uka. Da kunngjorde U.S. Environmental Protection Agency (EPA) at CO2-utslipp formelt regnes som helsefarlig. Dermed har EPA lov til å beordre utslippskutt uten Kongressens godkjenning.

David Moglen sier USA har både økonomi og ressurser og en leder som har satt håp og forandring på agendaen.

– USA har full mulighet for å kutte sine utslipp med 30 – 40 prosent i forhold til 1990-utslippene. Vi har teknologi, vi har penger og vi har de juridiske mulighetene. Det eneste som mangler er politisk vilje. Med beslutningen i EPA, trenger ikke Obama gå til Kongressen, som vil være et hinder, sier Moglen.

Halvveis til månen?

Han bruker et velkjent bilde:

– President John F. Kennedy sa ikke at vi skal reise 1/4 på vei til månen, heller ikke halvveis. nei, ha sa at vi skal sette et menneske på månen før 1970. Det klarte vi. Det er slike mål Obama også kan sette, sier Moglen.

Bevegelse fra fattige

Furtado er forsiktig optimist. Han forteller at han ble hånet og ledd av da han for noen år siden sa at Brasil måtte sette mål for sine klimautslipp.

– Se nå, nå reiser president Lula til København med klare klimamål for Brasil, og India og Kina har sagt at de også er rede til å sette tak. Det bør være inspirasjon for Obama til å handle. Dette handler om fred og grunnlaget for vår eksistens, sier Furtado.

Greenpeavce er overbevist at land som USA, Japan, Eu og vesten må gå foran for å få alle de fattige landene med. Vesten må også stille penger til disposisjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.