SAMFUNNPOLITIKK

Obama starter klimakampen

FÅR ANSVARET: Forandringens talerør til tross - også Barack Obama vil videreføre USAs tradisjon for å søke kontroll over energileveransene.
FÅR ANSVARET: Forandringens talerør til tross - også Barack Obama vil videreføre USAs tradisjon for å søke kontroll over energileveransene. Bilde: Jae C. Hong
27. jan. 2009 - 07:42

– Dagene med motvilje fra Washington er over, sa Obama.

Han lovet å senke utslippene av drivhusgasser og vil gi delstater som California anledning til å sette strengere utslippsgrenser for kjøretøy enn hva som gjelder på nasjonalt nivå.

Han varslet også at hans administrasjon vil utarbeide nye standarder for mer effektiv utnyttelse av drivstoff, og at disse vil gjelde for bilmodeller som produseres fra 2011 og fremover.

– Min administrasjon vil ikke benekte fakta. De vil vise oss veien, lød budskapet fra Obama, som nok en gang tar en helomvending fra forgjengeren George W. Bushs linje.

– Truer sikkerheten

Obama fremholdt at klimaendringene og USAs avhengighet av olje er trusler mot landets nasjonale sikkerhet, og at det nå trengs handling og ikke bare ord.

– Vi trenger mer enn de gamle, tomme løftene. Vi må vise at denne gangen blir det annerledes, sa han.

En rekke tidligere presidenter har hatt som mål å redusere USAs avhengighet av utenlandsk olje.

Dermed har den ferske presidenten satt et klart punktum for årene da miljøvernere regnet USA som en klimasinke uten vilje til å slutte seg til andre lands forsøk på å løse problemene.

California-skryt

California har ønsket å innføre strengere grenser for utslipp fra biltrafikken, men fikk nei av Bush-administrasjonen. Så mange som 18 delstater har antydet at de vil følge Californias eksempel.

Obama roser California for å ha modige og uavhengige ledere.

– Den føderale regjeringen må arbeide med, og ikke imot delstater for å redusere utslippene av drivhusgasser, sa Obama i det som ble oppfattet som et stikk til Bush og hans administrasjon.

Men Obama understreker at endringene vil ta tid. – Jeg kan ikke love en rask løsning, sier han.

Obama ga også instruks om at den amerikanske regjeringen generelt skal spare mer energi, og redegjorde for brede prinsipper som han lovet at administrasjonen kommer til å følge.

Stern blir klimautsending

Samme dag ble Todd Stern utnevnt som USAs spesialutsending for klimaendringer. Han arbeidet i administrasjonen til Bill Clinton og var da USAs utsending til klimaforhandlingene i Kyoto.

USAs nye utenriksminister Hillary Clinton sier at utnevnelsen av Stern sender et signal om at USA kommer til å være «energisk, fokusert, strategisk og seriøs» i sitt arbeid mot klimaendringene og for ren energi.

– Tiden for å benekte, forsinke og krangle er over. Tiden er kommet for at USA tar sin rettmessige plass rundt forhandlingsbordet, sa Stern da han ble presentert av Hillary Clinton på en pressekonferanse i utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.