Sjøkabel under Fensfjorden

Nyutviklet boremetode festet verdens dypeste sjøkabel i sitt slag

I år løsnet det for selskapet som fester bolter under vann.

ROVen er modifisert for å kunne bore horisontalt for å kunne feste bolter for å sikre sjøkabler.
ROVen er modifisert for å kunne bore horisontalt for å kunne feste bolter for å sikre sjøkabler. (Foto: Norclean Technology)

I år løsnet det for selskapet som fester bolter under vann.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Sjøkabelen under Fensfjorden utenfor Bergen er den dypeste sjøkabelen i sitt slag, en såkalt PEX-isolert 420 kilovolt kabel.

Og det mest kritiske punktet på strekningen mellom Modalen og Mongstad hvor kabelen skal gå, er Mongstadskrenten. Der stuper fjellet omtrent 200 meter rett ned under vann, og man måtte utvikle en ny metode for å feste kabelen langs fjellsiden.

– Å komme fram til en løsning i Mongstadskrenten var en nøtt. Skrenten er veldig bratt, og på enkelte steder heller den innover, sier Bjørn Ladegård, direktør for installasjonsvirksomhet i Nexans.

Det var Nexans og BKK som la kabelen i sommer. 

– Vi var innom flere løsninger, blant annet plastrør som kunne ligge langs skrenten og som vi kunne tre kabelen gjennom. Det var også snakk om å bore hull i fjellsiden som vi kunne legge kabelen gjennom, men det hadde blitt dyrt, sier Ladegård. 

De endte opp med å feste kabelen i bolter som ble støpt inn i fjellsiden. I tillegg festet de plastskåler langs kabelen slik at den ikke skal slingre i vannstrømmen og eller gnisse mot fjellveggen. 

Les også

Borer horisontalt

For å støpe boltene i veggen videreutviklet de en metode som i utgangspunktet ble oppfunnet for å fortøye oppdrettsanlegg. Norclean Technology har patentert metoden som går ut på å bruke en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) med en manipulatorarm til å bore hull under vann, feste en T-bolt med en kjetting og støpe den fast. 

ROVen er fra offshorenæringen, men ble tilpasset til å lage fortøyninger til oppdretterne for tre år siden.

– Vi fikk en forespørsel fra oppdrettere om vi kunne utvikle en løsning for å forankre oppdrettsanlegg. Oppdretterne hadde utfordringer med at de ikke fikk beslaglegge like store arealer til forankringen som tidligere, og var interessert i å forankre med bolter der det var mulig, sier daglig leder Anett Larsen i Norclean Technology.

I sommer fikk ROVen (Triton XL) et hydraulisk verktøy som gjør at den kan bore horisontalt for å feste kabelen på 160 meters dyp.

Sikrer strømforsyning i bergensområdet

Sjøkabelen er en del av Modalen-Mongstad-prosjektet. Prosjektet har, sammen med Mongstad-Kollsnes-prosjektet som ble satt i drift i 2016, til hensikt å sikre kraftforsyningen til bergensområdet. 

Mongstad-Kollsnes-ledningen var den dypeste da den ble lagt på 390 meter, men i Fensfjorden er det 525 meters maksimal dybde. Den bratte Mongstadskrenten går 200 meter rett ned fra kaia, men flater ut ned mot det dypeste punktet. 

Les også

Skulle egentlig vaske skip med ROV

Norclean Technology ble i utgangspunktet stiftet for å vaske skip med ROV, derav navnet, men har gått med underskudd nesten hvert år siden oppstarten i 2007. 

I fjor patenterte de boremetoden, og tidligere i vår kjøpte oppdrettsutstyrsleverandøren Selstad 40 prosent av selskapet. 

Hovedgeskjeften er fortsatt å bore bolter for fortøyninger i oppdrettsnæringen, men Larsen sier de nå har flere bein å stå på.

– I år går det veldig bra. Vi føler at det har løsnet. Omsetningen passerer mest sannsynlig fem millioner kroner og vi kommer til å gå med overskudd, sier Larsen.

Nå skal de videreutvikle boremetoden for å kunne feste kabler på enda dypere vann.

– Vi holder i disse dager på å utvikle et boresystem som ikke vil ha noen dybdebegrensninger, og som skal brukes til et prosjekt i utlandet på 800 meters dyp. Prosjektet går ut på festing og sikring av høyspentkabler, men dette kan muligens også brukes til havvind hvis man bruker bolter som tåler større last enn dem som vi har brukt til nå, sier hun.

Kabel og T-bolt

T-bolt festet i bergveggen. (Foto: Norclean Technology)
Slik ser sjøkabelen ut med plastskåler som skal hindre gnissing og vibrasjon. (Foto: Nexans)

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå