OLJE OG GASS

– Nytteløst av Høyre

FÅR KRITIKK: Høyre vil etablere et fond på 5 milliarder kroner hvis det blir oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Men Bellona sier Høyres forslag er nytteløst fordi partiet ikke tar hensyn til at oljeulykker i området kan gi uopprettelige skader.
FÅR KRITIKK: Høyre vil etablere et fond på 5 milliarder kroner hvis det blir oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Men Bellona sier Høyres forslag er nytteløst fordi partiet ikke tar hensyn til at oljeulykker i området kan gi uopprettelige skader. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
12. aug. 2009 - 13:56

I dag la Høyre frem planer om et statlig fond for Lofoten og Vesterålen, som skal etableres hvis det blir oljeboring i området.

Det såkalte "LoVe-fondet" på 5 milliarder kroner skal i så fall brukes på bedre oljevern, bygging av veier og forskning.

Kan produsere i 2020

Det er avgjørende for oljebransjen at de får bygge ut flere felter, mener Høyre.

– Derfor må en prinsippavgjørelse om å åpne Nordland VI, Nordland VII og Tromsø II fattes så tidlig som mulig i neste stortingsperiode. Produksjonen kan da komme i gang i 2020-2025, sier partileder Erna Solberg (H) ifølge NTB.

LoVe-fondet vil gi om lag 250 millioner kroner i årlig avkastning, som også skal brukes til å styrke merkevaren Lofoten og Vesterålen for turister.

Kritikk fra BellonaKRITISK: Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona
Kritikk fra BellonaKRITISK: Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona

Kritikk fra Bellona

Bellona blåser av Høyres planer, og mener penger ikke endrer utfordringene med å bore etter olje i sårbare naturområder. I en pressemelding skriver de at det er "nytteløst av Høyre" å foreslå et slikt fond.

– Høyre tar ikke hensyn til at havområdet utenfor Lofoten er så sårbart at en oljeulykke her kan gi uopprettelige skader. Havariet i Langesund har lært oss at oljevernutstyr blir som plaster på et beinbrudd under dårlige værforhold, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona, i en pressemelding.

Høyre sier selv på sine nettsider at det for mange fremstår "som om innbyggerne lokalt må ta risikoen, selv om den er svært liten, samtidig som hele landet skal dele på de betydelige inntektene som er ventet." Et fond skal bidra til å dempe den risikoen, ifølge partiet.

– Må ha oljevern uansett

Men Bellona mener at det burde være unødvendig for Høyre å sette av et eget fond til ekstra oljevern for å sikre at Lofoten og Vesterålen ikke tilgrises av olje.

– Det er en selvfølge skal det være et tilstrekkelig oljevern tilstede hvis det sårbare havområdet utenfor Lofoten og Vesterålen skulle åpnes for oljeboring. De siste års hendelser på norsk sokkel tilsier at vi må være forberedt på flere oljeulykker, sier Sæther, som peker på at Petroleumstilsynet mener det bare er flaks at man har unngått storulykker på norsk sokkel.

Vil satse fornybart

Ifølge Bellona kan ikke Høyre kan velge både fisk og olje i Lofoten. Organisasjonen mener at fiskerier og fornybar energi er langt bedre områder å satse på.

– Det er et paradoks at Høyre vil bruke masse penger på et kortsiktig oljeeventyr for regionen, når en skikkelig satsning på videreutvikling av fiskerinæringen og merkevaren som regionen har bygd vil kunne bidra til å skape fornybar og langsiktig verdiskapning, sier Sæther.

Men Høyre mener at det er nettopp det de vil satse på med fondet.

– Vi ser at det er spesielle utfordringer med å utvikle feltene utenfor Lofoten og Vesterålen, særlig innen miljø, fiskeri og turisme. Fondet skal nettopp brukes til å styrke disse områdene. Verden trenger mer energi, og norsk produksjon er en del av løsningen, ikke problemet, sier Erna Solberg ifølge NTB.

Ringvirkninger

Høyre vil drive LoVe-fondet i statlig regi, med hovedkontor i Lofoten og betydelig lokal deltagelse i styret.

– Fondet vil finansiere flere tiltak som sikrer at lokalt næringsliv får mulighet til å ta del i ringvirkningene av eventuell utbygning, sier Ivar Kristiansen ifølge Høyres nettsider.

Bellona har tidligere foreslått å legge et nasjonalt testsenter for dyrking av biomasse i saltvann til Lofoten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.