INDUSTRI

Nytt varmesystem skal øke vinter-rekkevidden på elbil med 25 prosent

Mer effektiv varmeutnyttelse kan øke vinterrekkevidden betydelig.

Bosch har i samarbeid med andre selskaper utviklet en varmepumpe som utnytter varme og kulde fra mange komponenter for å redusere energiforbruket som går med til oppvarming av kupéen.
Bosch har i samarbeid med andre selskaper utviklet en varmepumpe som utnytter varme og kulde fra mange komponenter for å redusere energiforbruket som går med til oppvarming av kupéen. Bilde: Bosch
Marius ValleMarius ValleJournalist
23. sep. 2015 - 10:53

At elbileiere opplever mye rekkeviddeangst synes i stor grad å være en myte, ifølge Elbilforeningens undersøkelse Elbilisten 2015.

Likevel vil nok de fleste elbileiere være enige i at rekkevidden om vinteren kunne vært bedre. Da brukes svært mye av energien fra batteriene til å varme opp kupéen.

Bosch mener å ha funnet en god løsning. Deres nye varmehåndteringssystem skal angivelig kunne øke rekkevidden vinterstid med 25 prosent. Det uten å øke batterikapasiteten, skriver det tyske industrikonsernet i en pressemelding.

Siden kupéen varmes opp av elektrisitet fra batteriet, og ikke overskuddsvarme fra motoren som i fossilbiler, kan du kjøre vesentlig kortere avstander på vinteren. Spesielt om du liker behagelige temperaturer.

Les også: Norsk teknologi snur markedet på hodet - nå skal de bygge gigantfabrikk

Energigjenvinning

En del energi går også vekk i å holde temperaturen på batteriet jevn. Litiumionebatterier er mest effektive på 35 varmegrader, og mange biler har aktiv temperaturkontroll som passer på dette.

Det nye systemet er i praksis en varmepumpe, som i seg selv ikke er uvanlig i elbiler.

Bosch har imidlertid utviklet et system som ved hjelp av kjølevæske og en rekke pumper og ventiler sørger for å frakte varme og kulde fra komponentene i bilen, og dit det trengs. Dermed skal så lite energi som mulig gå til spille.

Les også: «Vill Tesla-jakt» i Danmark

Tar varme fra mange komponenter

Systemet benytter varme som genereres i elmotoren, både under akselerasjon og regenerering, i tillegg til vame som utvikles i kraftelektronikken.

Også når batteriet må kjøles ned, skal denne varmen komme til nytte andre steder. I tillegg skal luftfuktighet i kupéen trekkes ut.

Varmepumpen skal kunne generere inntil 3000 watt i varmeenergi når den trekker 1000 watt, ifølge pressemeldingen.

Bosch mener at mer effektiv utnyttelse av varmen skal kunne gi en betydelig og rask forbedring av rekkevidden i elbiler. Systemet er utviklet i et samarbeid mellom Bosch, Mahle, Behr og andre. Systemet presenteres under bilmessen i Frankfurt.

Det tyske konsernet er imidlertid ikke fremmed for tanken om å gi bilene bedre rekkevidde ved å øke batterikapasiteten. De presenterte nylig en ny batteritype som skal kunne doble rekkevidden og halvere prisen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.