ENERGI

Nytt Tyin kraftverk

12. feb. 2001 - 12:51

Arbeidet med utbyggingen vil etter planen starte opp i høst og vil foregå over en periode på tre år. Det nye anlegget kan dermed bli satt i drift høsten 2004. Det gamle kraftverket vil bli stengt når det nye kommer i drift. Det nye kraftverket skal produsere rundt 1,4 terawattimer (TWh) i et normalt nedbørrikt år, og får en installert effekt på 360 megawatt (MW).

Arbeidet med det nye kraftverket vil på det meste sysselsette nærmere 200 personer. Hydro fikk i januar ny konsesjon for kraftanleggene i Årdalvassdraget med varighet på 50 år. Det gamle kraftverket er bygget på førtitallet, og omfattende opprusting ville uansett vært nødvendig.

Utbyggingen vil omfatte bygging av 18 km nye tunneler og installasjon av to nye aggregater. Den installerte effekten på 360 MW betyr en 50 prosent økning i forhold til det som er installert i dag. Det gir mulighet for bedre utnyttelse av vannmagasinet, og vil sikre krafttilførselen til metallverket i Årdal.

Hydro hevder i en pressemelding at de har tatt hensyn til miljøet i planleggingen. Dette vil bli fulgt opp gjennom byggeperioden. Utbyggingen vil angivelig ikke medføre vesentlige nye inngrep i naturen. Det mest synlige vil bli uttak av masser fra fjellarbeidene. I samarbeid med lokale myndigheter er det utarbeidet planer for deponering av massene.

Vannet fra nedslagsfeltet til Holsbruvann vil ikke inngå i utbyggingen i denne omgang, fordi denne delen av prosjektet ikke vil gi tilfredsstillende lønnsomhet. Det vil bli etablert riggområder ved Temrebakkene og ved Øvre Biskopvatn som til sammen vil gi plass for 150–200 personer i mestparten av byggeperioden. Forespørsel på å gjennomføre utbyggingen vil bli sendt ut i begynnelsen av mars. Arbeidene er delt i tre entrepriser.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.