KRAFT

Nytt turbindesign lover billigere strøm

Jannicke Nilsen
3. des. 2008 - 10:02

Et spin-off firma fra flyindustrien, Flodesign Wind Turbine, sier de har utviklet en vindturbin som kan generere strøm til halvparten av utgiftene av vanlige turbiner.

Et slør som presser vinden opp mot rotorbladene lar nye vindturbiner generere el-produksjon tilsvarende turbiner med dobbelt så store blader

Designet er opprinnelig utviklet til jetmotorer, og skiller seg ut fra en tradisjonell vindturbin.

Halvparten tapt

Normalt fanger vingene på en turbin kun halvparten av luften som passerer, dermed går halvparten av luften tapt, skriver danske Ingeniøren.

Det minste tap ifølge den såkalte BETz-grensen ligger på 59,3 ved en tradisjonell vindturbin.

Flodesign kapsler sine turbiner med et dekke som leder vinden til vingene og øker farten, og dermed også el-produksjonen.

Dobler produksjonen

Testing av en mindre prototype i en vindtunnel skal ha vist at designet kan generere samme mengde strøm som en vindturbin med dobbelt så store rotorblader i diameter.

Mindre rotorblader tillater nye vindturbiner å stå mye tettere hverandre. Utbygger kan dermed kutte enda flere kostnader til areal og materialer. Dersom teknologien viser seg å fungere i praksis, vel og merke.

Ideen om å kapsle inn rotorbladene er ikke ny, men foregående design har enten vært for upraktiske eller ikke fungert tilfredstillende fordi rotorbladene måtte stå for tett, ifølge MITs Technology Rewiev.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.