BYGG

Nytt system for boligsalgsrapport kommer på plass om et år

15. nov. 2013 - 15:23

Det nye takstdokumentet skal gi en bedre og mer korrekt beskrivelse av boligens tekniske tilstand.

– Vi satser derfor tungt på opplæring frem mot lansering, sier fagsjef Rune Karlsen i Nito Takst.

Bedre tilstandsrapport

I helgen samles over 206 takstingeniører på Gardermoen utenfor Oslo til NITO Taksts årskonferanse. Hovedtema er den nye boligsalgsrapporten som rulles ut ved årsskiftet 2014/2015.

Den nye rapporten er standardisert og utviklet i samarbeid mellom Nito Takst og Norges Takseringsforbund. Den er ikke utarbeidet av myndighetene og ikke obligatorisk.

Ifølge Karlsen ender nærmere ett av fem boligkjøp i tvist.

– Erfaringer fra pilotprosjekter flere steder i landet med boligsalgsrapport tyder på andelen tvister har gått betydelig ned i forhold til der det kun er benyttet låne- eller verditakst. Nå forbedrer vi boligsalgsrapporten ytterligere, og vi forventer nedgang i antall tvister, sier Karlsen.

Les også: Nå skal det bli billig å lage smarthus

Råteskader er ofte kostbare å utbedre og vanskelige å finne. Med den nye boligsalgsrapporten skal takstmannen gå grundigere inn i byggene, også med destruktive tester.
Råteskader er ofte kostbare å utbedre og vanskelige å finne. Med den nye boligsalgsrapporten skal takstmannen gå grundigere inn i byggene, også med destruktive tester.

Forbrukerrådet jubler

På Forbrukerrådets nettsider blir boligsalgsrapport anbefalt fremfor verdi- og lånetakst. Der heter det at "Forbrukerrådet anbefaler boligsalgsrapport i alle boligsalg. Rapporten gir trygghet for både selger og kjøper."

– Men EFF, Eiendomsmeglerforetakenes forening, har bestemt at ved salg deres medlemmer står for skal den nye boligsalgsrapporten benyttes, det er ikke lenger kun en anbefaling, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Bartholdsen forteller at den nye standarden kom frem som et resultat av et omfattende arbeid i regi av Standard Norge som førte frem til NS 3600, en ny standard som setter krav til hva som skal undersøkes, hvordan det skal undersøkes og hvordan rapporten skal utformes.

Les også: Her er komfyren som forsyner en hel enebolig med varme

Myndighetene passive

Bartholdsen mener den nye boligsalgsrapporten blir en fordel også for selger. Han regner med at antall tvistesaker vil bli redusert.

– Vi har gjennom flere år pushet myndighetene, men de har vært passive. Her har takstbransjen tatt et ansvar. Det er også utarbeidet en sertifisering av takstmenn gjennom DnV, sier Bartholdsen.

Han får støtte fra Odd Nymark, styrelder i EiendomsMegler 1.

– Vi anbefaler våre kunder å benytte boligsalgsrapport og mener det er viktig at det blir benyttet ved alle boligsalg, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Boligsalgsrapporten krever destruktive inngrep og er en grundigere gjennomgang av boligen med tanke på å avdekke boligens tekniske tilstand.

– Boligsalgsrapporten innebærer blant annet at takstmannen skal gå inn i konstruksjonene i boligen. Det er helt nødvendig for å gi et mer fullstendig bilde av boligen, samtidig som det stiller strengere krav til takstmannens kompetanse.

Les også: Nanokuler kan bli fremtidens isolasjon

Denne eneboligen ble solgt med omfattende muggsoppvekst. Det ble også avdekket store bygningstekniske feil og mangler ved det forholdsvis nye huset. Salget endte i retten og kjøper vant. Med den nye boligsalgsrapporten skal slike historier lettere bli unngått.
Denne eneboligen ble solgt med omfattende muggsoppvekst. Det ble også avdekket store bygningstekniske feil og mangler ved det forholdsvis nye huset. Salget endte i retten og kjøper vant. Med den nye boligsalgsrapporten skal slike historier lettere bli unngått.

Webbasert verktøy

Nito Takst har utviklet et eget webbasert verktøy som takstmennene skal benytte. Det fører til at når gårds- og bruksnummer tastes inn, lastes samtidig en rekke fakta om eiendommen ned fra kommunen.

Nito Takst har rundt 450 medlemmer. Nå skal medlemmene i Trønderfylkene, Agder og Rogaland bidra til å teste ut den nye salgsrapporten og det nye verktøyet i pilotprosjekter.

– Vi samarbeider med lokale eiendomsmeglere, i tillegg vil vi sponse de som velger å benytte den nye taksten siden den blir noe dyrere enn dagens takster.

Det er ennå ikke besluttet hvor mange boligselgere som skal få prøve den nye rapporten og det nye dataverktøyet som skal sørge for at det meste av rapporten blir ferdig mens takstmannen er på befaringen.

Prisen ventes å ligge på 15.000 kroner for en boligsalgsrapport.

– I 40 år har Forbrukerrådet ment at det er uheldig at bruktbolighandel er basert på så overfladiske takster med mangelfull informasjon. Vi har tatt det opp mange ganger, sier Bartholdsen.

Les også:

Se hvordan soppen fullstendig overtok huset

Sparte flere hundre tusen med gress på taket

Advarer mot å importere vedovner fra utlandet

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.