OLJE OG GASS

Nytt storfunn for Statoil i Tanzania

I Piri-1-brønnen.

Piri-1 ble boret av boreskipet Discoverer Americas.
Piri-1 ble boret av boreskipet Discoverer Americas. Bilde: Paul Joynson-Hicks/AP/Staoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
18. juni 2014 - 11:35

Funnet er Statoils sjette funn, og det femte funnet med høyt potensial i blokk 2 utenfor kysten av Tanzania.

I Piri-1-brønnen har selskapet nå funnet to til tre billioner kubikkfot gass. Dette øker de samlede volumene i blokk 2 til omkring 20 billioner kubikkfot gass.

Les også: Exxonmobil med gigantleting utenfor Sør-Afrika

– Suksess

– Siden 2012 har vi hatt en funnrate på 100 prosent i Tanzania, og området har utviklet seg til et kjerneområde for leting på meget kort tid. Vi beveget oss raskt fra boring av én brønn til et program med flere brønner, og med Piri-1 fortsetter suksessen, sier Nick Maden, Statoils letedirektør for den vestlige halvkule i en pressemelding

Det nye gassfunnet ble gjort i samme sandsteinslag, av nedre kritt alder, som gassfunnet i Nytt Statoil-funn i Tanzania som ble boret i 2012.

Statoil og partneren Exxon Mobil har lisensen til blokk 2. Piri-1-funnet er partnerskapets sjette funn i blokk 2.

Tidligere er det gjort flere gassfunn i blokken med høyt potensial: Zafarani-1, Lavani-1, Tangawizi-1 og Mronge-1, og et funn i Lavani-2-brønnen.

Les også: Teknologidirektør langer ut mot norsk papirmølle

2360 meters dyp

Piri-1 ble boret av boreskipet Discoverer Americas. Brønnen ligger to kilometer sørvest for Lavani-1-brønnen på 2360 meters dyp. Boreskipet er nå i gang med å bore Binzari-prospektet i blokk 2.

– Ytterligere prospektivitet er kartlagt og vil bli testet gjennom 2014 og 2015. Vi forventer å bore flere lete- og avgrensningsbrønner, og håper at resultatene fra disse brønnene vil fortsette å tilføre gassvolumer til en framtidig utbygging i stor skala, sier Maden i pressemeldingen.

Statoil er operatør for lisensen i blokk 2 på vegne av Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC) og har 65 prosents eierandel. ExxonMobil Exploration and Production Tanzania Limited eier resten.

Statoil har vært i Tanzania siden 2007, da selskapet ble tildelt operatøransvar for blokk 2.

Enormt industriprosjekt

Dersom partnerskapet bestemmer seg for å bygge ut blokk 2, vil det bli et av de største industriprosjektene i Øst-Afrika.

– Vi er fortsatt i en tidlig fase. En eventuell investeringsbeslutning kan forhåpentligvis tas i 2017/2018, skriver Knut Rostad, mediekontakt for Statoils internasjonale virksomhet i en epost.

Det er også knyttet stor spenning til hvor en eventuell fremtidig LNG-fabrikk i Tanzania vil bli liggende. Myndighetene i landet har fremdeles ikke gått ut med valg av sted.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han skal bli ny Statoil-sjef i Tanzania

Statoil: 1400 stillinger kan forsvinne

Mens Goliat sprekker kraftig, ble Gudrun og Ekofisk Sør billigere enn planen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.