IT

Nytt spesialsenter gir masterutdanning i etterforskning av datakrim

CCIS klar for åpning.

Som en følge av det nye datasikkerhetssenteret CCIS på Gjøvik, kommer Politihøgskolen med etterutdanning i datakrimetterforskning.
Som en følge av det nye datasikkerhetssenteret CCIS på Gjøvik, kommer Politihøgskolen med etterutdanning i datakrimetterforskning. Bilde: Colourbox
14. aug. 2014 - 11:54
Vis mer

Fredag åpnes Center for cyber- og informasjonssikkerhet (CCIS) ved Høgskolen i Gjøvik.

Dette blir det nye nasjonale senteret for forskning, utdanning og trening i å håndtere kritiske situasjoner knyttet til informasjonssikkerhet.

– Det å håndtere alle angrep på på norske datamaskiner i norske systemer er som å drikke vann av en brannslange. Du får verken tid til å områ deg eller planlegge. Vi skal bidra med å tenke langsiktig, bygge kompetanse og gjøre Norge i stand til å beskytte seg mot ødeleggende dataangrep, sier Morten Irgens, dekan ved Høgskolen i Gjøvik.

Les også: Her gjør Norges formelle ekspertise på forebyggende it-sikkerhet en sikkerhetstabbe  

Sterkt fagmiljø

Han skal lede senteret der sentrale aktører innen politi, forsvar, næringsliv og akademia har gått sammen i et tett samarbeid for å møte fremtidens trusler.

De siste 11 årene er det bygd opp et sterkt fagmiljø for informasjonssikkerhet ved høyskolen i Gjøvik, kalt Norwegian Information Security laboratory, Nislab.

Nå bidrar også institusjoner som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Forsvaret, Kripos, PST, Eidsiva, Statkraft, Statnett, Telenor og IBM til det nasjonale senteret for informasjons- og cybersikkerhet.

– Nislab var den første akademiske forskningsgruppen for informasjonssikkerhet i Europa. Vi er de eneste i Norden som leverer egne dedikerte studieprogrammer i informasjonssikkerhet. Hos oss er cyber- og informasjonssikkerhet hovedsaken, ikke et fag eller to i en informatikkutdannelse, sier Irgens til NTB.

Les også: Slik blir USB-kabelen som lar deg plugge den inn begge veier

Avhengige av data

Cybersikkerhet handler om sikring av ting som er sårbare via datasystemer.

– Vi snakker om å forhindre misbruk, ødeleggelser og tyveri via datasystemer. Det gjelder i aller høyeste grad fysiske ting. Dersom noen får tilgang til styringssystemene for drikkevannsforsyningen i en by, kan dette saboteres via data. Norge er en av de nasjonene i verden som er mest avhengig av data. Vi er dermed også svært sårbare, sier CCIS-lederen.

Les også: Fire kinesere arrestert for å spre rykter på nettet

Etterutdanning

Ved oppstarten er det etablert ti professorater ved CCIS.

Morten Irgens ser for seg at senteret i løpet av et par år vil ha et sted mellom 75 og 80 ansatte.

Fagområdene ved senteret vil spenne over et vidt spekter. Blant annet starter et helt nytt masterprogram i datakriminalitetsetterforskning i høst i samarbeid med Politihøgskolen.

– Her kan norske politifolk etterutdanne seg i bekjempelse av datakriminalitet. Dette hadde ikke vært mulig hvis vi ikke hadde gått sammen i det nye senteret, sier Irgens til NTB.

Les også:

Håndterer enorme datamengder med virtual reality

Mer enn doblet bruk av mobildata på ett år  

Helse-Norge får egen IT-sjef  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.