OLJE OG GASS

Nytt selskap utstyrer seg med milliarder for å kjøpe oljeeiendommer

Et svar på oljeprisfallet.

Coast Center Base (CCB) utenfor Bergen er ett av stedene der ABP nå har kjøpt eiendommer.
Coast Center Base (CCB) utenfor Bergen er ett av stedene der ABP nå har kjøpt eiendommer. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
8. jan. 2016 - 08:41

Det kraftige og relativt langvarige oljeprisfallet har ført til at flere aktører i oljebransjen trenger å bedre den økonomiske balansen.

Nå har et nytt selskap blitt opprettet for å kjøpe eiendommer og infrastruktur: Selskapet heter Asset Buyout Partners (ABP), og har 2,5 milliarder kroner i tilgjengelig kapital fra private equity-selskapet Hitec Vision.

ABP har nå gjort sitt første kjøp: Fem eiendommer fra Norsea Group Property til en pris på 875 millioner kroner. I eiendommene er det leietakere som Statoil, Aker Solutions og oljeselskapet Eni.

CCB, Vestbase og Hammerfest

– Vi er et svar på situasjonen med lave oljepriser, der mange selskaper i bransjen trenger å bedre balansen ved å selge operasjonelle eiendeler. Vi gjør industrielle investeringer i eiendeler med langsiktige kontantstrømmer med solide selskaper i oljeindustrien som motparter, heter det i en melding fra ABP.

Porteføljen de nå har kjøpt fra Norsea Group dreier seg om fem eiendommer: To av dem er lokalisert i Hammerfest, to av eiendommene ligger på Coast Center Base i Bergen, mens den siste er på Vestbase utenfor Kristiansund.

– Samlet transaksjonsverdi er 875 millioner kroner inkludert gjeld, heter det i meldingen.

Eiendommene er bygget i perioden 2013/2014 og har totalt 31.000 kvadratmeter kontorer, lagerhaller og verksted.

– De største leietakerne er Aker Solutions, Eni og Statoil. Samtlige regnes som solide leietakere med lav kredittrisiko. Leiekontraktene har en gjenværende leietid på om lag 14 år, skriver ABP.

Likviditet og balanse

– Salget gjøres som ledd i en tilpasning av eiendomsporteføljen, og som et ledd i styrking av konsernets likviditet og balanse. NorSea Group Property har noe ulike eierandeler i de eiendomsselskapene som selges og vil frigjøre i størrelsesorden 140-150 millioner kroner på sin hånd, uttaler administrerende direktør Leif E. Brekke i Norsea Group Property.

– Eiendommene som selges, skal som tidligere forvaltes og drives av dagens driftsorganisasjoner, så salget får liten effekt for løpende, daglig leieforhold og drift, sier han videre.

Hitec Visions Egi Stokka sier at lavere oljepriser har gitt nye utfordringer for oljebransjen.

– Dette skaper muligheter for ABP, for eksempel gjennom salg- og tilbakeleieavtaler og andre former for forhandlede transaksjoner. Ettersom ABP er en investor med særlig industrikompetanse, vil selskapet ha god mulighet til å strukturere transaksjoner som er verdiskapende både for selgere, leietakere, og selskapet selv.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.