BYGG

Nytt rekordtårn i Dubai

Stein Jarle Olsen
9. okt. 2008 - 12:13

Burj Dubai er foreløpig verdens høyeste byggverk, til tross for at det ikke engang er ferdigstilt. Byggherrene vil helst unngå at noen tar over rekorden deres med det første.

Kilometertårn

Det kan dog bli vanskelig. Selskapet Nakheel skal nemlig bygge et nytt tårn, rett og slett kalt Nakheel Tower, og planene tilsier at tårnet skal bli over 1.000 meter høyt.

Prosjektet, som innebærer bygging av en helt ny bydel, skal dekke et område på over 2,7 kvadratkilometer, og vil inneholde verdens første sentrumshavn.

Området skal huse 55.000 mennesker, og gi arbeidsplasser for 45.000, skriver Nakheel i en pressemelding, og selskapet anslår også millioner av turistbesøk hvert år.

Nakheel er for øvrig også selskapet bak den kunstige palmeøya Jumeirah, og arbeider også med to nye øyer – Ali og Deira.

Dubai: Bare først og størst som teller

Islam

Designen til tårnet skal være inspirert av islam, blant annet hagene i Alhambra i Spania, havnen i Alexandria i Egypt, promenaden i Tanger i Marokko og broene i Isfahan i Iran.

Tårnet skal også bli verdens høyeste betongstruktur. Det består egentlig av fire separate tårn som til sammen har en diameter på 100 meter. Det skal gi strukturell stabilitet, og gjøre vindtrykket lavere, siden vinden kan passere fritt mellom tårnene.

Totalt innvendig areal blir i størrelsesordenen 2 millioner kvadratmeter.

Tårnet vil bli delt opp i 200 etasjer, og får "selvfølgelig" verdens raskeste heis – og hele 150 av dem. På toppen skal tårnet ha et luksushotell med 100 rom. Det får også cirka 10 000 parkeringsplasser.

Kollektivt

Transport til, fra og internt i bydelen skal hovedsaklig skje via båt, tog og buss.

– Dette sender enda en beskjed til verden om at Dubai har en visjon som ingen andre steder på jorden, sa sultan Ahmed bin Sulayem på en pressekonferanse om prosjektet nylig.

Avisen Arabian Business anslår verdien på prosjektet til rundt 38 milliarder dollar, og Nakheel skal bruke 10 år på ferdigstillelse. 30 000 arbeidere skal være involvert, og bare til tårnet vil det gå med rundt 500 000 kubikkmeter betong.Vår reporter var i Dubai i fjor.

Les om hennes opplevelse: Burj Dubai skal slå alle verdensrekorder

Norske elektroprodukter er på plass: Norsk strøm på plass i verdens høyeste bygg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.