IKT

Nytt, nordisk lokalnett

16. jan. 2001 - 13:56

Det svenske bredbåndselskapet Utfors AB kaster seg nå inn på det norske bedriftsmarkedet. Det gjør de ved å tilby IP-baserte bredbåndløsninger til alle kommunikasjonsbehov. De bruker standard ethernett-teknologi, og forskjellene mellom lokale nettverk (LAN) og globale nettverk (WAN) viskes ut.

Etableringen i Norge knytter Norge, Finland og Danmark sammen med Sverige i ett fiberoptisk nett.

Sterke påstander

– Vi er de første som tilbyr IP-baserte løsninger til alle kommunikasjonsbehov, og vår teknologi er i tillegg den sterkeste bredbåndløsningen på markedet. Vi er dessuten den eneste bredbåndleverandøren som ser Norden under ett, skryter administrerende direktør Jan Søgaard i den norske delen av selskapet.

Utfors hevder at de er de eneste som kan gi kundene både telefoni, dataoverføring og internettilgang over det samme grensesnittet, som de kaller IP Port. Søgaard garanterer at kundene faktisk får den tilgangen de betaler for, det vil si at de ikke overbooker.

Når kunden først er koblet opp mot IP Port, fungerer nettverket over hele Norden som et internt nettverk gjør i dag. Det koster ingen ting ekstra å ringe til lokalkontorer andre steder i Norden, eller andre Utfors-tilkyttede kunder for den saks skyld.

Ikke billigere

Utfors blir ikke billigere enn de andre bredbåndleverandørene. – Men vi kommer til å levere mest for pengene, påstår Søgaard.

Utfors tilbyr i første rekke overføringskapasiteter på opptil 100 megabit pr. sekund (Mbit/s) og ned i 10 Mbit/s, alt etter kundens behov. De kan også levere ned til 2 Mbit/s, men det krever spesielle løsninger.

– Det er også fullt mulig med med overføringer opp til 1000 Mbit/s, men vi avventer dette til markedet blir mer modent, sier Søgaard. 1000 Mbit/s er det samme som en gigabit pr. sekund (Gbit/s).

Først ute

Med seg på lasset har Utfors den store amerikanske leverandøren Advanced Radio Telecommunications (ART). Deres løsninger kan brukes i byene. Opptil 100 Mbit/s kan overføres trådløst fra strategisk plasserte basestasjoner fram til kundens tak.

– Vi ser på det nordiske markedet som svært interessant, sier vice president Alan Hallberg i avdelingen for internasjonale aktiviteter i ART.

– Her kan vi installere løsninger som ikke er modent for det amerikanske markedet ennå. Dere skandinaver har et godt rykte på dere for å være raske til å ta i bruk ny teknologi. Vi vil bruke erfarinene herfra bevisst for å styrke oss ytterligere i USA. Dette vil dessuten være et nyttig brohode for oss til det europeiske markedet, sier Hallberg til tekblad.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.