NATURVITENSKAP

Nytt nettsted for astronomi

Knut Jørgen Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Knut Jørgen Røed Ødegaard
9. jan. 2003 - 12:30

Denne norske portalen for informasjon om astronomi vil være en kjemperessurs for alle som er interessert i det som skjer på himmelen og i verdensrommet, skoler og media.

Årets store astronomiske begivenheter, med solformørkelsen 31. mai som det store høydepunktet, gjør nettstedet spesielt aktuelt. Oppdatert informasjon om begivenhetene finnes på astronomi.no.

Ellers finnes blant annet to leksika (De ni planetene og Ordlisten), nyheter, pressemeldinger, artikler, stjernekart for hele landet og aktiviteter for barn og voksne. Enda mer stoff vil komme her etterhvert. Nettstedet omfatter flere tusen nettsider med bilder, animasjoner og lenker ut i verden.

Astronomi og realfag

Fascinasjonen for stjernehimmelen og verdensrommet ligger nærmest i våre gener. Helt siden menneskene levde i huler har de fundert over hva som finnes der ute. I dag har astronomi en særstilling når det gjelder å trekke ungdom til realfag.

I vårt og de fleste andre vestlige land er det stor mangel på realfagskompetanse. Vi ønsker derfor å bidra til å øke interessen for astronomi og realfag. Tidligere har vi arrangert en rekke nasjonale konkurranser og aktiviteter med samme mål.

Astronomiens gullalder

Vi lever i astronomiens gullalder. Daglig presenterer observatorier i rommet og på bakken bilder og resultater som selv optimistene knapt våget å drømme om for bare få år siden. Vi står på terskelen til å løse de store mysteriene:

- Hvordan Universet er oppstått og hvordan det vil ende

- Om vi er alene eller om annet intelligent liv finnes. Siden 1995 er 102 planeter oppdaget rundt andre stjerner

- Hvordan stjerner, planeter og livet er oppstått

Nye instrumenter, mange av de er Norge sterkt med på, vil utforske verdensrommet på helt nye måter. Dagens astronomi.no og nyhetssidene viser eksempler på dette. I løpet av de kommende årene vil bemannet romfart få en kraftig utvikling.

Det er derfor meget påkrevet og aktuelt å ha en felles internett-ressurs for informasjon om astronomi og romforskning. På nyhetssidene, i artiklene og kortnytt presenterer vi spennende nyheter fra forskning og aktuelle fenomener på stjernehimmelen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.