IT

Nytt mobilnett i det blå

USIKKERT: Myndighetene ønsker et tredje landsdekkende nett av moderne mobilsendere. Nå står satsingen i fare.
USIKKERT: Myndighetene ønsker et tredje landsdekkende nett av moderne mobilsendere. Nå står satsingen i fare. Bilde: Illustrasjonsfoto: Siemens
Leif Hamnes
18. feb. 2009 - 07:19
Vis mer

De fleste er enige om at et tredje mobilnett må til for å gi «de to store», Telenor og NetCom, konkurranse på telekomsiden i Norge.

Nå er byggingen i gang, men det går sakte. Og det er heller ikke sikkert det blir ferdig, innrømmer administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2.

Nå er byggingen i gang, men det går sakte. Og det er heller ikke sikkert det blir ferdig, innrømmer administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2. UTE: Telegründer Hans Erik Matre og MTU.

– Jeg håper det blir et tredje mobilnett i Norge – men jeg må bruke ordet «håper», sier Dyrnes til Teknisk Ukeblad.

– Jeg håper det blir et tredje mobilnett i Norge – men jeg må bruke ordet «håper», sier Dyrnes til Teknisk Ukeblad.UTE 2: Network Norways konsernsjef Ingvild Myhre.

Les også: MTU-drømmen knust for godt

Forlater sårbart mobilselskapMangler penger

Samarbeidet med Network Norway er i seg selv ikke en garanti for at byggingen blir gjennomført, opplyser han.

– Vi har startet, men arbeidet har ikke gått så fort som vi ønsker. Finansieringen er ikke på plass, og vi er avhengige av at myndighetene spiller på lag, sier Dyrnes, og viser til krangelen om termineringspriser (se fakta).

– Hvis vedtaket blir stående, har vi en stor utfordring. Allerede 1. februar tvang Post- og teletilsynet (PT) prisen ned fra 1,15 til 1 krone. Jeg kan skjønne intensjonen – men å gjøre dette nå når vi akkurat har startet å bygge, er merkelig, sier han.

Bryr seg med sitt

Samarbeidspartneren Network Norway har ifølge Dagens Næringsliv et utestående krav på 250 millioner kroner fra Bredbåndsalliansen

Samarbeidspartneren Network Norway har ifølge Dagens Næringsliv et utestående krav på 250 millioner kroner fra Bredbåndsalliansen HÅPER: Tele2s administrerende direktør Haakon Dyrnes.
i voldgiftssaken selskapene imellom. Finanskrisen skal ifølge samme avis også ha vingeklippet Network Norway på kapitalsiden.

Les også:

– Må du også ha situasjonen i Network Norway i bakhodet framover?

– Tvisten legger jeg meg ikke borti, og problemstillingen er irrelevant. Vi ønsker å bygge et tredje mobilnett, og vi har en avtale med Network Norway om å gjøre det, sier Dyrnes.

– Svekket

En som holder et øye med Tele2s byggepartner, er PT-sjef Willy Jensen. Han mener Network Norway framstår svekket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: – Vi er bunnsolide

– At MTUs forretningsmodell ikke var bærekraftig, kom ikke som noen stor overraskelse. Situasjonen i Network Norway er mer bekymringsfull fra et konkurransemessig ståsted, sier Jensen, som likevel ikke ser på det som unaturlig:

– Alt i alt har det vært færre konkurser og oppkjøp enn det man skulle tro. Jeg har forventet konsolidering i flere år, sier PT-direktøren.

Angrer ikke

De siste ukene har ikke endret PTs syn på termineringsprisene – ennå.

– Vi tillater tross alt Tele2 og Network Norway å ha 50 prosent høyere termineringspris enn Telenor og NetCom, et betydelig konkurransefortrinn. Så nei, vi har ikke angret oss ennå. Når det er sagt, vurderer vi situasjonen løpende, sier Willy Jensen.

Les også: Krangler om teleprisene

– Paradoks

Telekomanalytiker Tore Aarønæs mener Jensen burde angret seg for lenge siden.

Telekomanalytiker Tore Aarønæs mener Jensen burde angret seg for lenge siden. SKYTER SEG SELV I FOTEN: Telemyndighetene undergraver sin egen ambisjon om styrket konkurranse, mener telekomanalytiker Tore Aarønæs.

– De to store har til sammenligning tjent mellom 20 og 30 milliarder kroner på innkommende samtaler siden oppstarten. Mye av dette har vært grovt overpriset, og regningen har til slutt havnet hos kundene. Da var det ikke noe problem, sier Aarønæs, som refser PT-vedtaket fra november.

– Det er et paradoks hvordan myndighetene kan være tilhengere av større konkurranse, og samtidig stramme hardt inn på inntjeningen for små aktører, sier han.

Les også:

Bedre mobilforhold for Network Norway

Staten ut av BaneTele

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.