Nytt materiale reparerer kroppen

Vitenskapsmenn fra hele verden flyr dørene ned hos Massachusetts Institute of Technology (MIT) i disse dager for å skaffe seg biogummi.

- Biogummi er et helt nytt materiale som har et utall bruksområder, som reparasjon av kroppsarterier og lungevev, skifte av hjerteklaffer, og erstatning av alt annet elastisk vev i kroppen, sier professor Robert Langer ved MIT.

Løsningen heter biokompatibilitet. Det betyr at kroppen ikke støter vekk materialer som settes inn i den. Biologisk nedbrytbare plaster brukes allerede i overtrekket til enkelte typer medisiner (forsinket oppløsbare piller), vevsoppbygging, sårtråd (sutur) og så videre. Dette er materialer som går i oppløsning etter en tid og forsvinner "ut avløpet".

Hittil har ingen av disse plastene kunnet brukes der man trenger å beholde plasten intakt i kroppen. De fleste av dagens implanterbare polymermaterialer er harde og sprø, og har begrenset eller ingen nytteverdi når det gjelder å reparere eller erstatte elastisk vev. Den nye plasten er laget av glycerol og et annet, ytterst hemmelig stoff. Det går ikke i oppløsning i kroppen, samtidig som den fullt ut imiterer hud og liknende strukturer. Oppfinnerne ventes i bli millionærer i løpet av få år etter lanseringen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå