NYHETSBREV

Nytt marked for mini-EPCI

Skisse fra Eldor som beskriver mini-EPCI
Skisse fra Eldor som beskriver mini-EPCI Bilde: Heidi Bredesen
20. okt. 2015 - 00:20

Eldor har nå etablert et samarbeid med Håland Instrumentering. Målet er å tilby raskere og mer effektiv saksbehandling.

– Vi har utviklet en modell for gjennomføring der vi går utenom tradisjonelle aktører, sier Bernt Eldor, prosjektleder i Eldor AS.

Bytter ikke – renoverer

Han tegner et bilde av et operatørselskap med et utdatert kontrollsystem som spør V & M-kontraktøren (vedlikehold og modifikasjon) om hva som bør gjøres.

– Etter noe vurdering er ofte svaret at alt må byttes. Vi lager en strategi for hvert tilfelle. Hvis gjenstående levetid for hele installasjonen er kort, bytter vi deler av systemet. Det som er ødelagt renoverer vi og får dermed reservedeler.

Tore Hermansen, administrerende direktør i Håland Instrumentering, peker på at for mindre instrumentrelaterte prosjekter vil det være raskere og mindre ressurskrevende å jobbe direkte mot firmaer med spesialkompetanse.

– Vi har nødvendig kompetanse innen vårt felt, og kan gi innspill på rett valg av utstyr til rett applikasjon. Dette er basert på lang erfaring og fagkunnskap om våre produkter. Sammen med Eldor AS, som har spesialisert seg innenfor levering og oppgradering av kontrollsystemer, vil vi kunne sette dette i system raskt og effektivt. Resultatet blir smartere, bedre og billigere løsninger. Det er liten eller ingen rom for uforutsette kostnadsoverskridelser og tidsforsinkelser.

Les: Oppgraderinger koster for mye

Mangler nisjekompetanse

Selv om Bernt Eldor mener han i mange tilfeller kan gjøre en bedre jobb enn de store selskapene som ofte får EPCI-kontraktene, tar han dem i forsvar. (EPCI: Engineering, Procurement, Construction and Installation.)

– De får ofte sterk kritikk for ikke å håndtere de mindre jobbene. Men de er jo satt opp for å håndtere de store og komplekse prosjektene. Vi har eksempler der store selskaper med V & M kommer til oss for å få hjelp, fordi de mangler kompetanse på nisjeområder.

Hermansen peker på at leverandørene er en ressurs som har muligheter til å bidra til å spesifisere og velge rett utstyr og bruke minimalt med timer. Dette er basert på lang erfaring og kjennskap til hva som er levert og hva som fungerer og er god praksis.

– I dag følger det med unødvendig store mengder med dokumentasjon, der det meste er irrelevant for det som skal bestilles, sier Hermansen.

Eldor tror nytenking vil tvinge seg frem. Han mener dagens systemer fører til at det er altfor mange personer som ikke har noe å bidra med som er involvert.

Fikk du med deg: RFID uten grenser

Bernt Eldor, gründer av Eldor AS, ønsker mer direkte kontakt med brukerne, og foreslår nye og enklere samarbeidsformer med oljeselskapene.
Bernt Eldor, gründer av Eldor AS, ønsker mer direkte kontakt med brukerne, og foreslår nye og enklere samarbeidsformer med oljeselskapene.

Raskere, bedre, billigere

Begge er enige om at fordelen med direkte kontakt er at på mindre jobber, kan de som sitter på spesialkompetanse gjøre jobben raskere, bedre og billigere enn de store EPCI-kontraktørene.

– De store operatørene inviterer til direkte kontakt med underleverandørene. Vi har tatt denne utfordringen og tilpasser oss nå denne endringen, sier Hermansen.

– Det blir unødig komplisert med dagens rutiner. Jeg har selv sett GA-tegninger av en kleshenger, sier Eldor.

En GA-tegning, fra engelske General Agreement drawing, har i henhold til Dictionary of construction følgende definisjon: «A drawing that illustrates structural cross-sections, main dimensions, elevation plans, substructural borings, and other basic details of a construction project.»

– I de siste årene er det blitt større krav til dokumentasjonen enn til selve produktet. For hvert nytt prosjekt kreves det at en lager en prosjekttilpasset dokumentasjon. Selv på standardprodukter, som er identiske på flere installasjoner. Da blir dette fort mye dyrere enn selve produktet, sier Hermansen.

Les også: Bygg prosjekteres med løsninger fra 80-tallet

Får ikke lov

Eldor ser gjerne at også andre begynner å tenke som han selv og Hermansen gjør, og at det blir mer fokus på forenklete arbeidsprosesser tilpasset de ulike leveransene.

– Ja, konkurranse er bra. Men problemet er at vi får ikke lov til å tilby. Det er spesielt for Norge med de store EPCI-kontraktene.

Eldor har nå to kontrakter løpende i Skottland. Der er flere av installasjonene seks til syv år eldre enn de norske, og det er gjort mindre vedlikehold enn her hjemme. Han er sikker på at erfaringene fra Skottland viser hva som kommer også i Norge om kort tid.

– Fokuset på å redusere kostnadene vil forhåpentligvis gi oss muligheten til å konkurrere. Vi har hatt dette fokuset siden 2006, men først i fjor fikk vi lov til å levere prosjekter. Vi øker nå omsetningen med 10–15 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.