INDUSTRI

Nytt lys for gammel fabrikk

Camilla Aadland
22. jan. 2009 - 07:44
Vis mer

TRONDHEIM: Selskapet lar seg ikke skremme av finanskrisen.

– Tvert i mot, vi har utvidet planene fra et pilotanlegg til halvskala produksjon. Så langt har vi hatt fordeler av finanskrisen. Det er lettere å få tak i folk, samtidig som vi har fått reduserte priser på utstyret vi trenger, sier administrerende direktør Thorstein Abrahamsen i Fesil Sunergy.

Ikke hyllevare

Produksjonen av silisium skal etter planen være i gang for fullt i september. Fesil har utviklet en ny teknologi for metallurgisk produksjon av silisium i samarbeid med blant andre Sintef, og skal nå teste teknologien i stor skala.

– Skal vi kjøre et pilotanlegg, må vi opp i en viss størrelse. Dette tilsvarer mellom en og to prosent av verdensmarkedet, sier teknisk direktør Lars Nygaard. Pilotanlegget vil kunne produsere drøyt 1200 tonn silisiummetall i året, og skal være lønnsomt å drive.

Foreløpig er de gamle fabrikkhallene tomme og mørke. Nå jobbes det med å kjøpe inn utstyr til produksjonen.

– Det er utfordrende, siden vi ikke kan bruke ferdig hyllevare. Alt må spesialtilpasses, og vi har mye utviklingsarbeid å gjøre, sier prosjektleder Rannveig Kvande, som har skrevet doktorgrad om størkning av multikrystallinsk silisium for bruk i solceller .

Stor fabrikk på Orkanger

Målet er å kunne produsere solcellesilisium vesentlig billigere enn den ultrarene kvaliteten som benyttes av dagens solcelleprodusenter. Renheten blir noe mindre, men materialet skal kunne gi solceller med like høy virkningsgrad som i dag.

Neste trinn er fullskala produksjon om noen år, med ca 3000 tonn metall i året. Fabikken vil trolig bygges på Orkanger utenfor Trondheim.

– Orkanger har pekt seg ut som riktig sted. Der har vi tilgang på all den kompetansen som finnes i Trondheim, vi vil få egen havn og har en samarbeidspartner, Washington Mills, som holder til på nabotomta, sier Nygaard.

Må teste

Planen er i utgangspunktet å få opp fabrikken i Orkanger i 2011/2012, hvis alt går som det skal med pilotanlegget på Lilleby.

Nygaard understreker at styret også vurderer om det kan være mer fordelaktig å etablere fabrikken i et annet land med bedre økonomiske støtteordninger

– Vi har tro på teknologien, men den må testes ut i stor skala. Vi må finne frem til riktig teknologi som ikke ødelegger renheten i råvarene. Vi ser hvordan det kan gjøres, men har optimaliseringen igjen, sier Nygaard.

Erfarne operatører

Foreløpig er de fire ansatte i Fesil Sunergy, som er et datterselskap av Fesil. I løpet av kort tid kommer to til, som vil bli installert i de gamle kontorene ved Lilleby smelteverk. Totalt vil pilotanlegget trenge 20 - 30 ansatte.

– Du kan si vi har hell i uhell. Fesil må redusere produksjonen ved Holla smelteverk på grunn av tidene. Vi planlegger å bruke operatører derfra. De er erfarne og er vant til å håndtere flytende metall, selv om det er helt andre krav til renhet her, sier Nygaard.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han håper å ha klar de første prøveleveransene innen ett år.

– Vi er blitt godt mottatt i markedet. Alle er veldig interessert, men vi har foreløpig ikke hatt noe metall å dele ut. Derfor er det for tidlig å diskutere kvalitet og pris, sier Nygaard.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.