BYGG

Nytt kompetansesenter i BE

Joachim Seehusen
14. juni 2010 - 13:21

Byggekostnadsprogrammet er avsluttet, endelig sluttrapport foreligger i disse dager. Nå har Morten Lie, administrerende direktør i Statens Bygningstekniske Etat(BE), satt seg fore å trekke deler av lasset videre i regi av BE.

FoU-senter

Han har gitt tilbud om ansettelse av administrasjonen i Byggekostnadsprogrammet. Men ingen av de to har takket ja.

– Jeg tok kontakt med de involverte, den ene hadde allerede takket ja til et annet tilbud og Egil Skavang fant ikke å kunne akseptere våre betingelser. Vi har nå utlyst en stilling på informasjon, den som blir ansatt skal jobbe med dette, i tillegg vil vi bruke andre interne krefter. Til høsten kommer det en ny utlysning, sier Lie.

Petter Eiken, styreleder i Byggekostnadsprogrammet, har foreslått å opprette et helt nytt FoU-senter for byggenæringen, etter modell av engelske Construction Excellence.

– Byggenæringen trenger mer innovasjon og jeg støtter det initiativet, men for oss går det ikke å drifte et fullt senter. Jeg konstaterer at det nå virker som om byggenæringen ikke er i stand til å løfte dette selv, det er ikke modent nok. Jeg ser også at det ikke er sannsynlig med bevilgninger over statsbudsjettet. Men samtidig passer dette godt inn i vår strategi og vi ønsker å videreføre noe.Råd

Lie vil ha den nye satsingen av BE som en del av den ordinære driften. Det er ennå ikke klart om det blir en egen avdeling i BE, eller om det vil bli en del av en eksisterende avdeling. Ikke engang et navn har nydannelsen så langt fått.

– Vi snakker om det som kompetansesenteret. Det blir ikke eget styre, men jeg ser for meg å invitere til et råd med sentrale personer fra byggenæringen tidlig i høst. Petter Eiken vil være naturlig å invitere, ellers vil jeg ikke nevne navn. Jeg har god og tett dialog med Ketil Lyng (adm.dir. i BNL, red.anm.) og vi drøfter navn. Det vil være lurt å trekke på noen av dem som har vært med i tillegg til noen nye. Det vil være viktigere å ha en åpen holdning til innovasjon og FoU enn titler og posisjoner, sier Lie.

I tillegg til personer fra byggenæringen og dens organisasjoner ser Lie for seg at Kommunal- og regionaldepartementet og LO også blir med i rådet. Han trekker frem Innovasjon Norge og Forskningsrådet som naturlige samarbeidspartnere.Utvikling

Lie vil ikke være med på at han viderefører Byggekostnadsprogrammet.

– Nei, det er nå avsluttet. Men vi skal videreutvikle deler av det. Å spre kompetanse er viktig og BE skal vri fokuset litt bort fra regler og over mot kunnskap. Vi går nå gjennom hele porteføljen til Byggekostnadsprogrammet for å se hva vi kan trekke videre.

I tillegg åpner Lie for at kompetansesenteret også skal være med å dra i gang helt nye prosjekter.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vil ha nytt mandat til BE

Petter Eiken, administrerende i Skanska og styreleder i Byggekostnadsprogrammet, er begeistret over initiativet Morten Lie nå har tatt og håper det kan bygges ut.

På oppdrag fra Kommunaldepartementet har styret levert forslag til videreføring.

– Jeg håper at BE definerer en posisjon som kan bli kimen til et slikt FoU-senter for byggenæringen som er foreslått.

Eiken ser at med dagens BE kan det oppstå konflikter mellom et slikt senter og BEs oppgaver som kontrollorgan.

– Det vil nok kreve en utvikling av mandatet til BE, den diskusjonen tror jeg Morten Lie allerede har satt i gang. Det vil ikke være bedre om et slikt senter blir lagt til for eksempel Byggenæringens Landsforening. De oppnår ikke god nok kontakt med hele næringen, de representerer ikke hele verdikjeden. Jeg tror heller ikke de samlende kreftene i byggenæringen er sterke nok til at vi kan klare å skape noe som er bedre på egen hånd.

Eiken sier han har mottatt kraftige signaler fra departementet om at de ønsker å fortsette i de spor som er foreslått fra styret i Byggekostnadsprogrammet.

– Jeg håper det kommer midler til å utvikle et slikt senter i budsjettet for 2011, og at BE samtidig får et nytt mandat som gjøre det mulig. Videre håper jeg at Morten Lie får lyst ut stillingen som må til for å lede dette så fort som mulig over sommeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.