BYGG

Nytt hus billigere enn brukt

DYRT: I Oslo er nye eneboliger billigere enn brukte
DYRT: I Oslo er nye eneboliger billigere enn brukte Bilde: Joachim Seehusen
Stein Jarle Olsen
24. apr. 2007 - 11:19

Det er ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at det i Oslo er billigere å kjøpe en splitter ny enebolig enn å kjøpe brukt.

Stor økning

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 2006 for nye eneboliger i Oslo var 24 861 kroner. Dette er en økning på 6,2 prosent fra året før.

Brukte eneboliger hadde imidlertid en økning på hele 10,2 prosent. Her måtte du ut med 28 099 kroner for en kvadratmeter hus.

Bakvendtland

En brukt enebolig i Oslo er altså i gjennomsnitt 13 prosent dyrere enn en sammenliknbar ny enebolig.

For Norge som helhet er det omvendt: Nye eneboliger er i snitt 12,3 prosent dyrere enn brukte.

– Betaler for tomta

Randi Stor-Re i Huseiernes Landsforbund mener det er vanskelig å gi råd til vordende boligeiere.

– Det er jo en kjensgjerning at det som oftest er tomta man hovedsaklig betaler for når man kjøper hus. Det er dermed enkelt å råde folk til å bygge selv, hvis de allerede har tomt, sier hun.

Stor-Re mener likevel forskjellene enkelt kan jevne seg ut.– Det koster jo bare mer og mer for håndverkere i disse dager, og det blir dermed fort dyrt å skulle bygge selv. Boligmarkedet går jo fortsatt kun én vei, men det må jo snu en gang, sier hun.

Likt i Bergen

Hordaland er det eneste fylket utenom Oslo hvor tendensen er lik, og Bergen er den eneste andre norske byen hvor kvadratmeterprisen overstiger 20 000 kroner.Mest bruktbolig for pengene får du i Nord-Trøndelag, med en kvadratmeterpris på 8768. Dette var også det eneste fylket hvor en kvadratmeter brukt enebolig i snitt kostet under 10 000 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.