NATURVITENSKAP

Nytt håp om liv på Mars

16. okt. 2001 - 07:30

Det dreier seg om tusenvis av mørke flekker i kratere ved den isdekkede sydpolen på Mars, flekker som kan minne om dem man kan finne i Antarktis her på Jorden:

– Disse flekkene antyder at det på overflaten under isen er organismer som, ved å absorbere solenergi, er i stand til å smelte isen og skaffe levelige forhold for seg selv, uttaler en av de tre.

Under Mars-vinteren, når overflatetemperaturen kan synke til minus 200 grader celsius, er organismene beskyttet av et tykt islag. Dette islaget smelter når temperaturen tidlig på sommeren stiger til like over null.

Tilbake blir mørke flekker med en utstrekning fra 10 til flere hundre meter. Flekkene er organismer som kan gå i dvale når den kalde perioden igjen setter inn.

– De samme mekanismene finnes her nede på isdekkede innsjøer ved Sydpolen. Spørsmålet er om de krevende forholdene på Mars tillater noe tilsvarende der, sier den ungarske forskeren.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.