NETTARKIV

Nytt håp for vrakletere

23. aug. 2001 - 06:58

Den dyktige og meget populære amerikanske kvinnelige flygeren Amelia

Earhart forsvant i Stillehavet sammen med navigatøren Frederick Noonan 2. juli 1937 under forsøk på å fly rundt Jorden.

Storstilt leteaksjon

Forsvinningen fikk president Roosvelt til å beordre en storstilt leting til sjøs og i luften, men hverken da eller senere ble vraket av flyet, en tomotors Lockheed Electra, funnet. 18. juli 1937 ble de to flygerne erklært omkommet.

Nå har organisasjonen Tighar (The International Group for Historic Aircraft Recovery), hjemmehørende i Wilmington, Delaware, funnet ut at flyet kan ha nådd frem til korallatollet Nikumaroro i det sydvestlige Stillehavet etter å ha kommet ut av kurs og omtrent sluppet opp for bensin.

Det ubebodde korallatollet het tidligere Gardner Island, og tilhører Phoenix-øygruppen, som er en del av republikken Kiribati.

Satellitt-hjelp

Oppfatningen er basert på 12 års undersøkelser som omfatter fem ekspedisjoner til Nikumaroro. Dessuten nylige studier av et høyoppløsnings-satellittbilde. De tidligere ekspedisjonene har frembragt deler som kan stamme fra flyet, og på satellittbildet skimtes en rustrød farge på bildeelementer nær stedet der fiskere på besøk for lenge siden mener å ha sett et vrak.

Tighar har skaffet seg tilgang til forholdsvis dyre høyoppløsningsbilder gjennom et samarbeid med satellittoperatøren Space Imaging og Noaa (National Oceanographic and Atmospheric Administration).

Som en kuriositet kan nevnes at høyoppløsningssatellitten Ikonos 2 er bygget av Lockheed Martin, som har tråder direkte tilbake til leverandøren av Earharts fly, Lockheed Aircraft Corporation.

Sender ekspedisjon

24. august skal en ny ekspedisjon sendes på en måneds tur til Nikumaroro. Med hjelp fra satellittbildet og GPS vil det bli dykket i lagunen og lett etter spor i krattskogen rundt. Til og med graver og knokkelfunn skal undersøkes.

Ekspedisjonen er oppgitt å koste 400.000 dollar, men resultatet kan gi løsning på et av de store mysteriene i flygningens historie.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.