ARBEIDSLIV

Nytt håp for nyrepasienter

13. okt. 2001 - 10:37

Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter har det hittil vært praktisk talt umulig å transplantere nyrer der donoren har forskjellig blodtype fra mottakeren. Men for tre uker siden foretok svenske kirurger en vellykket transplantasjon av en nyre fra en donor med blodtype A til en pasient med blodtypen 0 (null).

Bakgrunnen er et nytt blodfilter, som plukker ut de antikroppene i blodet som ellers skulle ha reagert mot den transplanterte nyren.

– Vi tror at vi med denne teknikken kan doble transplantasjoner av nyrer bare i Stockholms-området fra 30 til 60 i året, sier professor Gunnar Tydén ved transplantasjonsklinikken ved Huddinge universitetssykehus til Dagens Nyheter.

Han står ansvarlig for den første operasjonen, som ble gjort på dispensasjon mens teknikken venter på endelig godkjennelse fra myndighetene.

I Norge er det i dag 156 personer som venter på å få transplantert en ny nyre, ifølge transplantasjonsavdelingen ved Rikshospitalet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.