IKT

Nytt datakraftverk i Groruddalen

Det er Song Networks datterselskap WinEasy som tar i bruk et 3400 kvadratmeter stort gammelt industrilokale i Ståljæra i Groruddalen. Lokalet skal fylles med kraftige datamaskiner, og etter åpningen i sommer kan bedrifter og offentlige etater kjøpe servertjenester herfra.

Vekstkraftig marked

– Dette er et marked i sterk vekst, sier Pål E. Vegard i Song Networks til tekblad.no. Han håper at minst 60 prosent av kapasiteten i Groruddalen skal være fylt opp allerede tre måneder etter åpningen.

– Stadig flere bedrifter ser nytten og besparelsene som ligger i å sette ut disse tjenestene.

WinEasy har allerede etablert et liknende, noe mindre datakraftverk i Stockholm, og planlegger ett i København og ett i Helsinki i løpet av året. Også Stavanger er aktuell plass for en etablering.

– Det nordiske bredbåndsnettet til Song Networks er en av de fysiske forutsetningene til slike etableringer. Det hadde ikke vært noe i veien for å etablere ett eneste senter ett eller annet sted i Norden, eller verden forøvrig for den sakens skyld. Men det er et psykologhisk element overfor kundene at vi befinner oss i en geografisk nærhet.

– Selve driftingen setter imidlertid ikke store krav til fysisk nærhet. Nesten alle inngrep – over 95 prosent – i driften skjer allerede i dag via fjernkontroll.

Nordisk nettverk

WinEasy AS er etablert etter samme modell som søsterselskapet WinEasy AB i Sverige som Tele1 Europe AB kjøpte for ett år siden. Selskapet inngår dermed i et nordisk nettverk av datasentre, og tar mål av seg til å bli markedsledende innen server-hosting i Norge.

WinEasy satser på å tilby kundene de mest avanserte sikkerhetsløsninger, ubegrenset skalering, sentral lagring, back-up, overvåking av nett og maskiner gjennom samarbeidet i det nordiske nettverket av tilsvarende sentra, skriver de i en pressemelding.

– Med bredbåndsutbygging og UMTS får vi også nye innholdstjenester på nettet som krever effektiv formidling av lyd, bilde og tekst. Dette innholdet stiller store krav til lagringskapasitet og tilgjengelighet. Vi forventer betydelig økning av behov for kapasitet innen de tjenesteområdene WinEasy skal tilby, sier Vegard.

Nye tanker om IT-drift

Administrerende direktør Anders Korshavn i WinEasy AS uttaler i en pressemelding at de ønsker å realisere nye tanker om IT-drift.

– Krav til IT-kompetanse, kapasitet, sikkerhet, døgnkontinuerlig drift og fokus på egen forretningside gjør at kundene i økende grad ser etter eksterne tilbydere av drifts- og vedlikeholdstjenester for sine IT-løsninger. Vi skal tilby fremtidens løsning til bedrifter med behov for ubegrenset kapasitet, rask og uproblematisk implementering av økte ressurser, døgnkontinuerlig drift og høye sikkerhetsstandarder. Flere kunder har allerede meldt sine behov for denne typen tjenester, påpeker Korshavn.

Frem til åpningen i Groruddalen vil selskapet betjene markedet fra selskapets eksisterende lokaler i Stavanger og via søsterselskapet på Lidingö i Stockholm.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.