IT

Nytt angrep på Sør-Korea

TRUENDE: Nettangrep er en måte å "rasle med sablene" i internasjonal politikk sier amerikansk datasikkerhetsekspert.
TRUENDE: Nettangrep er en måte å "rasle med sablene" i internasjonal politikk sier amerikansk datasikkerhetsekspert. Bilde: Dag Yngve Dahle
Julie R. Andersen
9. juli 2009 - 14:04

I Sør-Korea er internettsystemene til flere sentrale offentlige institusjoner og bedrifter utsatt for nye angrep.

Ifølge Ku Kyo-young fra den statlige Koreas kommunikasjonskommisjon er sju internettsider angrepet. Angrepene begynte klokken 11.30 norsk tid.

En av internettsidene tilhører offentlige myndigheter, mens de seks øvrige er private.

Angrep på USA og Sør-Korea

Den siste uken har både USA og Sør-Korea blitt utsatt for nettangrep. Angrepene ser ut til å ha startet på den amerikanske nasjonaldagen 4. juli.

I USA ble blant andre nettsidene til forsvarsdepartementet, Secret Service og det Hvite Hus hacket. I tillegg ble også private amerikanske nettsider angrepet, inkludert Amazon og avisen Washington Post.

Fire dager etter det første angrepet, meldte handelsdepartementet, samferdselsdepartementet, den føderale handelskommisjonen og Secret Service fortsatt om store problemer, ifølge Aftenposten .

Får oppmerksomhet

Det er usikkert hvem som står bak, men Nord-Korea er mistenkt. Nord-Korea har samtidig prøveskutt raketter, og FN reagerer på rakettene med sanksjoner.

– Det har vært mye snakk om cyberkrig den siste tiden. Nordkoreanerne kan ha følt at de ikke får nok oppmerksomhet ved å prøveskyte raketter, og har derfor gått videre til en annen type krigføring – over nett. Dette er en måte å rasle med sablene på. Men det store spørsmålet er om de gjennomførte angrepet på egen hånd – eller om noen andre gjorde det for dem, sier John Bumgarner, forskningsdirektør ved US Cyber Consequences Unit, til The Guardian.

Virus med utløsermekanisme

Dagens angrep ble varslet av det sørkoreanske nettsikkerhetsfirmaet AhnLab.

Ifølge selskapet dreier det seg om et datavirus med en utløsermekanisme. Dermed kunne firmaet se at et nytt angrep var planlagt i dag, men de kunne ikke utelukke at det kunne endre seg.

AhnLab kan ikke bekrefte om Nord-Korea står bak angrepene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.