FAGARTIKLER

Nyskapte hoderSå forsøkte de en ny teknikk: Spørsmålene ble besvart av et animert ansikt på skjermen.

- Da forsvant pupper og lår-spørsmålene, forteller gründer Else Nordhagen med et lite smil. Hun jobber i Inovani som har utviklet og leverer slike animasjoner, eller snakkende hoder.

- Det er tydelig at folks etiske grenser kommer på plass igjen når de møter et ansikt på skjermen. Selv om ansiktet ikke er et levende menneske, men et dataanimert hode og i det svenske eksemplet heller ikke noen avansert animasjon.

Inovanis animasjoner har leppebevegelser som er så tydelige at døve kan lese på leppene. De snakkende hodene har et bredt bruksregister: De kan brukes på mobiltelefoner og på web, til underholdning og til nytte. I bunnen av produktet ligger avansert matematikk. To av gründerne har doktorgrader i informatikk, én er sivilingeniør. Ekte kunnskapsbasert nyskaping.

I øyeblikket jobber Inovanis medarbeidere for knapper og glansbilder med det de brenner for. Som så mange gründerbedrifter i vårt område.

Vi som huser dem og bistår dem, er frustrerte, og kanskje like rasende som næringsbyråd Grete Horntvedt (DN 16.12.03), over at Oslo ikke får såkornmidler.

Hva er en region?

Inovani med sine åtte gründere holder altså til i Forskningsparken i Oslo. Ideell plassering mener de, fordi det gir dem nærkontakt med både Universitetet i Oslo og Sintefs Osloavdeling der de rette fagmiljøene holder til. Men området hører til i Oslo/Akershus-regionen. Som i stortingsflertallets forståelse ikke er noen region og derfor heller ikke er tildelt et regionalt såkornfond, slik alle de andre regionene i landet er.

I Oslo og Akershus utføres halvparten av Norges forskning. Området har et enormt uforløst potensial for forretningsdrift basert på kunnskap og forskning. Det er like vanskelig å være gründerbedrift uten kapital i Oslo som det er i Troms eller Trøndelag. Og Oslo er Norges viktigste etablererby, ifølge næringsbyråden. Horntvedt mener at 8000 nye bedrifter etableres i Oslo hvert år på grunn av det høye kunnskapsnivået, som altså kommer fra universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter. Men skal de lykkes med etableringene, må det midler til.

Innovasjon gir avkastning

Og det lønner seg å investere i nyskaping. Beregninger Forskningsparken i Oslo har fått utført, viser at investert egenkapital totalt i 130 analyserte selskaper i miljøet i og rundt Forskningsparken, har hatt en årlig avkastning på 59,9 %. Mer enn 25 % er realisert med gevinst, og 12 av selskapene har utviklet seg til suksesshistorier verdsatt i markedet til over 100 millioner kroner.

Vi trenger ikke bare animerte hoder. Vi trenger nytenkende politikerhoder. Og en sekk med såkorn: Tålmodig kapital. Da skal vi få Norge på innovasjonstoppen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.