ENERGI

Nyskapingspris til NorLense AS

13. mars 2001 - 17:13

Den innovative nordlandsbedriften har utviklet et «alt i ett-konsept» for å samle opp olje som har lekket ut i sjøen.

Fra det lille tettstedet Fiskebøl i Hadsel kommune har NorLense med sine 15 ansatte og 17 millioner i årsomsetning bygget seg opp til å bli markedsleder i Norge innen oljevernberedskap med en markedsandel på 90 prosent. I tillegg økte bedriften sin eksportandel fra 25–60 prosent fra 1999 til 2000. Den er dessuten den eneste i sin bransje som er sertifisert etter ISO 9001.

– På vegne av familien og bedriften vil jeg takke. Dette er en stor dag for oss, sa daglig leder Terje Olav Hansen i NorLense da han tirsdag fikk overrakt NHOs nyskapingspris av HKH Kronprins Haakon.

Grunnlaget for dagens produkter ble lagt av Terje Olav Hansens far, som startet som notbøter, og senere bygde inn ringnotlense-prinsippet i oljelensene.

Oljevern

Systemet består av oljelenser som leder og konsentrerer oljen inn mot et oppsamlingsområde hvor den ledes inn i en kanal som er utformet som en bølgepumpe. I denne kanalen bringes oljen vekk ved hjelp av strøm generert av bølgebevegelser eller slepehastighet gjennom vannet.

Olje/vannblandingen går gjennom en naturlig separasjonsprosess slik at vannet ledes ut gjennom en åpning i bunnen, og brukeren sitter igjen med tilnærmet ren olje i posen. Når posen er full, frigjøres den fra systemet og kan den slepes til et sted hvor den kan tømmes ved hjelp av tilgjengelig pumpekapasitet.

Bedriften er ifølge juryen alene i verden med en offshorelense med helautomatisk luftfylling. Det er ingen ventiler i lensen, som gjør den godt rustet mot for eksempel frost. Den er hurtig å sette på sjøen og ta inn og operasjonen krever kun én person. Lensen er egnet for arktiske strøk og krever ikke spesialbåt med stor dekkplass, heter det i juryens uttalelse.

Lokal drivkraft

Juryen la videre vekt på at NorLense har vist stor profesjonalitet i utviklingen av selskapet både organisasjonsmessig og teknisk. Bedriften er i dag hjørnesteinen i utbygging av et helt lokalsamfunn, og har tatt ansvar for lokal næringsutvikling som har skapt optimisme og skapertrang i nærområdet. Juryen har også vært opptatt av at bedriften deltar aktivt i arbeidet med Partnerskap i skolen.

NHO har delt ut nyskapingsprisen siden 1981. Formålet med prisen er å belønne enkeltmennesker som tar initiativ og har pågangsmot til å utvikle en bedrift. Årets pris bestod av et reisestipend og et grafisk blad av kunstneren Rolf Graff.

HKH Kronprins Haakon fikk på sin side med et eksemplar av jubileumsboka til NorLense AS, som feiret 25 år i fjor.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.