Nyskapende og billig: Stolpefrie støyskjermer i uknuselig plast

Mens prisene på stål har skutt i været, er støyskjermer i polykarbonat blitt et alternativ. En ny type stolpefrie støyskjermet testes nå ut i Sverige.

Den stolpefrie støyskjermen installeres for tiden i Hjulsta i Sverige, som en del av det store veiprosjektet Forbifart Stockholm.
Den stolpefrie støyskjermen installeres for tiden i Hjulsta i Sverige, som en del av det store veiprosjektet Forbifart Stockholm.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
29. sep. 2021 - 15:46

Den stolpefrie støyskjermen er denne sommeren blitt installert i Hjulsta som en del av det svenske store veiprosjektet Förbifart Stockholm. Der har entreprenøren Implenia gitt Hammerglass, som har spesialisert seg på ulike produkter i uknuselig glass, i oppdrag å utvikle og montere en nye type støyskjerm, designet av arkitektene Mats Broman og Richard Rotstein. Skjermen får stabilitet via sine unike bøyer og innfestinger, og i tillegg til at utsikten er fri for stålstolper, skaper den også myke visuelle nyanser av grønt som passer godt inn i naturen i nærområdet.

– Dette er en veldig uvanlig skjerm og vi har aldri bøyd polykarbonat på denne måten før, sier Ulf Bergström, forretningsområdesjef Hammerglass Infrastruktur. – Men innovasjon er morsomt og vi liker utfordringer, jo mer avanserte - jo bedre. Dette er en slank konstruksjon som føles helt i samsvar med fremtidige krav til miljø og samfunnsnytte. Skjermen er billigere å produsere fordi prisen på stål har steget betydelig mer enn prisen på polykarbonat: Dessuten gir polykarbonat et mindre klimafotavtrykk i produksjonen enn stål gjør. Vi er veldig glade for å være en del av denne typen innovative prosesser.

Støyskjermen i polykarbonat er stolpefri og gjennomsiktig.
Støyskjermen i polykarbonat er stolpefri og gjennomsiktig.

Laget ble satt på prøve

- Bøyingen var tidkrevende å få til, det var en skikkelig utfordring for teamet vårt og vår bøyeekspert, og  mange forsøk måtte til før det ble riktig. Det er snakk om en 90 graders vinkel i tre forskjellige retninger på ett og samme polykarbonatark. Tilbehøret skiller seg også fra et tradisjonelt støyskjerm.

I en stolpefri konstruksjon må man være oppmerksom på hvordan temperaturforskjeller og andre bevegelser påvirker kinetisk energi i materialet, og at skjermen er tett. Hjulsta -skjermen har også en silketrykk for å unngår at fugler flyr inn i den, forteller Ulf Bergström.

Totalt er det cirka 1500 paneler som er levert til den aktuelle strekningen  av Hammerglass.

Minimal vedlikehold

Hammerglass hevder at støyskjermenes uknuselige egenskaper og det unike harde belegget gjør overflaten lett å rengjøre og forbli optisk klar uten å gulne over tid, eller at vær og og trafikk setter sitt preg på dem.

Bengt Nilsson, administrerende direktør Hammerglass
Bengt Nilsson, administrerende direktør Hammerglass

Støyskjermene krever derfor lite med vedlikehold og  den stolpefrie konstruksjonen bidrar til å øke også støybeskyttelsesegenskapene.

– Takket være designet får vi en ekstra god lydblokk, lyden spretter tilbake mot trafikken, sier Bengt Nilsson, administrerende direktør Hammerglass. – Vi er veldig stolte over egenskapene, og at vi er blitt utfordret både på materialet og  kunnskap i dette prosjektet.  Nå fortsetter vi arbeidet med å spre informasjon om den nye tids hardbelagte polykarbonat og fordelene den har sammenlignet med vanlig sikkerhetsglass, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.