Det kommer fram i kvartals- og årsrapporten som Norske Skog legger fram i dag.
Konsernsjef Sven Ombudstvedt, som overtok etter Christian Rynning-Tønnesen ved nyttår, påpeker at selskapet har forbedret seg de siste årene. Men selv om den finansielle situasjonen er betydelig styrket, må det kuttes mer:
– Hovedoppgaven framover er å bidra til å skape en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, forbedre produktiviteten og trimme konsernets kostnader slik at det er samsvar mellom kostnadsnivået og inntjeningsmulighetene, uttaler Ombudstvedt i meldingen .
Mindre gjeld
Norske Skog leverte et brutto driftsresultat i fjerde kvartal 2009 på 472 millioner. Det er 170 millioner kroner mindre enn i tredje kvartal. Selskapet peker blant annet på følgende årsaker: Økte kostnader på returpapir og papirmasse, lavere priser på avis- og magasinpapir i Europa og Sør-Amerika og effekten av sterkere norsk krone.
Brutto driftsresultat for hele 2009 ble 2,185 milliarder kroner – 342 millioner lavere enn i 2008.
Netto rentebærende gjeld ble redusert med 4,4 milliarder kroner i 2009 og utgjorde 9,6 milliarder kroner ved utgangen av året. Dette kommer av salget av de to fabrikkene Shanghai Norske Skog Potential Paper og Norske Skog Hebei i Kina.
– Etterspørselen etter Norske Skogs produkter var svak i hele 2009, og markedet preges nå av rekordlave priser i Europa og fortsatt overkapasitet, melder selskapet.
Ikke priser til å leve med
Markedsutsiktene framover er dessuten mørke:
– I begynnelsen av 2010 er det få klare tegn til rask bedring i markedene for trykkpapir, men i løpet av året kan det bli noe økt etterspørsel sammenlignet med 2009. I de fleste europeiske markeder forventes avispapirprisen å bli 15 – 20 prosent lavere enn i 2009.
For magasinpapir, som i mindre grad enn avispapir selges på årskontrakter, er det i begynnelsen av 2010 et prisfall på 5 – 10 prosent. De nye prisene i Europa ligger på et meget lavt nivå, og de er ikke bærekraftige i et lengre perspektiv, heter det i pressemeldingen.
– Vi har definert flere områder med potensial for kostnadsreduksjoner. Samarbeid med tillitsvalgte og lokal fabrikkledelse, forenkling av organisasjonsstrukturen og styrking av strategiske ledelsesfunksjoner blir avgjørende for å lykkes framover, sier Ombudstvedt.
Ny konsernledelse
Som en del av dette gjøres det endringer i konsernledelsen.
Ettersom 70 prosent av Norske Skogs produksjon nå foregår i Europa, blir det delt ledelsesansvar i denne verdensdelen mellom konserndirektørene Terry Hamilton og Jan Clasen. Hamilton får ansvaret for driften av fabrikkene, mens Clasen får ansvaret for salg, markedsføring, logistikk og innkjøp.
Konserndirektør Rune Gjessing, som frem til nå har vært ansvarlig for strategi, får ansvaret for fabrikkene i Australasia, Asia og Sør-Amerika.
Som erstatter for Gjessing kommer Gaute Andreassen (35). I likhet med Ombudstvedt kommer Andreassen fra Yara, der han hadde samme tittel som han nå får i Norske Skog: strategidirektør. Han begynner i mars.
Nåværende konserndirektør for HR og organisasjon, Kristin Slyngstad Klitzing, går ut av konsernledelsen som følge av endringene i konsernstrukturen.