ASFALT

Nynas i økonomisk krise: Over 10 milliarder i gjeld - over 1000 arbeidsplasser i fare

Nynas, som er spesialist innen produksjon av bitumen til asfalt, er den absolutt største leverandøren til det norske asfaltmarkedet.

Nynas har rundt 1.000 ansatte og ble stiftet i 1928.
Nynas har rundt 1.000 ansatte og ble stiftet i 1928. Foto: Nynas
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
14. des. 2019 - 15:41

Krisen har oppstått etter at bankene som har lånt store summer til selskapet, nå har skrudd kranene til, og nektet å forlenge låneavtalene.

Dermed er Nynas ikke i stand til å betale forfalt gjeld, noe som tvinger selskapet til å søke om en omorganisering av selskapet, som er en form for konkursbeskyttelse.

Ifølge den svenske avisen Dagens Industri skal situasjonen være så alvorlig at selskapet trues med konkurs.

– På kort sikt ser vi ingen andre muligheter enn å be om en omorganisering, men på sikt ser vi gode forutsetninger for å fortsette virksomheten. Nynas har sterke produkter med god etterspørsel fra markedet, sier Bo Askvik, fungerende administrerende direktør i Nynas AB i en pressemelding.

Norge kan få en tilsvarende lov som i Danmark, der råkjørere kan få bilen inndratt.
Les også

Norge kan få tilsvarende lov: Over 3000 tatt for «vanviddskjøring» i Danmark

 USAs handelsboikott er årsaken

Selskapets hovedeier er det venezuelanske statsoljeselskapet PdVSA med 50,01 prosent, mens finske Neste Oil sitter på 49,99 prosent av aksjene.

Det er de amerikanske handelsrestriksjonene rettet mot Venezuela som er hovedårsaken til problemene i Nynas. Landet er en av hoveprodusentene av tung råolje, som bitumen utvinnes fra, og Nynas har på grunn av handelsrestriksjonene blitt hindret i å kjøpe råoljen fra Venezuela.

Resultatet er at selskapet har måttet kjøpe råvarene fra andre leverandører, og til høyere priser. Dette har ført til så store tap at det ikke lenger er mulig å finansiere videre drift.

Første etappe av E18-utbyggingen mellom Oslo og Bærum er godt i gang.
Les også

Avlyste videre bygging av E18 i Bærum – har allerede kostet over 200 millioner

Historisk svensk oljeselskap

I 2018 kunne Nynas feire sitt 90-årsjubileum. Selskapet har utspring i Nynäshamn utenfor Stockholm, og var et stort, svensk oljeselskap, fram til oljekrisen på 70-tallet, som holdt på å velte selskapet økonomisk.

Nynas driver i dag raffinerier i Nynäshamn, Göteborg, Hamburg og i et deleid raffineri i Storbritannia. Hovedproduktet er produksjon og salg av bitumen.

Leting etter overlevende i landsbyen Yambali i Papua Ny-Guinea søndag
Les også

Papua New Guinea: Over 2000 begravd under jordmasser

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.